Prvý prieskumný ropný vrt v kubánskych vodách bol neúspešný

Havana 19. mája (TASR) – Španielska ropná spoločnosť Repsol oznámila, že prvý z troch plánovaných ropných vrtov v kubánskych vodách bol neúspešný, čo je nepríjemná správa pre Kubu, ktorá si od prieskumu sľubuje zvýšenie svojej energetickej sebestačnosti. Hovorca Repsolu Kristian Rix povedal, že prieskumný vrt, ktorý sa nachádza zhruba 30 kilometrov od pobrežia Kuby, nebol úspešný a spoločnosť ho uzatvorí a opustí.
Havana verila, že vrt vykáže dostatočné zásoby ropy, čo by jej do budúcnosti umožnilo znížiť závislosť od dovozu suroviny z Venezuely. Nádej na zlepšenie svojej energetickej situácie však ešte stále má, pretože malajzijská spoločnosť Petronas v spolupráci s ruskou firmou GazpromNefť čoskoro začne práce na druhom vrte v kubánskych vodách.
Repsol začať hĺbiť vrt koncom januára potom, ako bola na miesto zo Singapuru dopravená obria ropná plošina Scarabeo 9, ktorú vlastní talianska firma Saipem. Plošinu by si mala teraz prevziať spoločnosť Petronas, ktorá začne s prácami na ďalšom vrte zhruba 160 kilometrov západne od prvého. Na treťom vrte by mala potom začať pracovať venezuelská firma PDVSA.
Pre Kubu je objavenie dostatočného množstva ropy v prieskumnom vrte nesmierne dôležité, keďže by sa tým stala energeticky nezávislou a prípadne aj exportérom ropy. To by výrazne pomohlo postaviť chudobnú ekonomiku na nohy. Kuba odhaduje, že v jej vodách Mexického zálivu by sa mohlo nachádzať zhruba 20 miliárd barelov ropy (1 barel = 159 litrov), podľa americkej vládnej agentúry Geological Survey je to omnoho skromnejších 5 miliárd barelov.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy