EK a ECB sa pripravujú na odchod Grécka z eurozóny

Brusel 18. mája (TASR) – Európska komisia (EK) a Európska centrálna banka (ECB) pracujú na núdzovom scenári pre prípad, že by Grécku muselo opustiť eurozónu, uviedol komisár EÚ pre obchod Karel De Gucht.
Je to po prvý raz, čo predstaviteľ Európskej únie (EÚ) potvrdil prípravy na možné vystúpenie Atén z menovej únie. Špekulovalo sa, že takéto plány existujú, ale doteraz sa nepotvrdila ich existencia. "Pred rokom a pol existovalo nebezpečenstvo domino efektu," uviedol De Gucht v rozhovore pre holandský denník De Standaard. "Dnes však už sú v Európskej centrálnej banke aj v Európskej komisii ľudia, ktorí pracujú na núdzových scenároch pre prípad, že Grécko by to nezvládlo." Dodal, že "odchod Grécka by neznamenal koniec eura, ako si mnohí myslia".
To znamená, že inštitúcie EÚ sú v súčasnosti lepšie pripravené na to, že Gréci sa vrátia k drachme. Obavy takéhoto scenára narastajú, pretože v krajine majú silnú podporu stany, ktorá je proti pokračovaniu úspor a štrukturálnym reformám. Po voľbách 6. mája sa nepodarilo zostaviť funkčnú vládu, preto krajinu čakajú ďalšie voľby, ktoré sa budú konať 17. júna.
Podľa De Guchta Grécko zostane v eurozóne. Kľúčovou otázkou pred novými voľbami zostávajú podmienky ECB pri zabezpečení likvidity pre grécke banky.

Súvisiace články

Aktuálne správy