Policajné odbory chcú referendum o úsporných opatreniach

Ľubľana 18. mája (TASR) – Slovinsku hrozí, že bude musieť odložiť, alebo čo je ešte horšie, tento rok vôbec neuskutoční úsporné opatrenia, ktoré minulý týždeň schválil parlament. Dva policajné odborové zväzy totiž oznámili, že chcú, aby o nich rozhodli občania v referende.
V Slovinsku stačí na vypísanie referenda zozbierať 40.000 podpisov. Vlani odborári takýmto spôsobom zablokovali štyri zákony, vrátene kľúčového zákona o zvýšení veku pre odchod do dôchodku. To viedlo k pádu vtedajšieho kabinetu. A podľa slovinskej ústavy, ak aj teraz väčšina občanov úsporný balík odmietne, vláda môže s ďalším prísť až o rok.
To by bola zlá správa pre krajinu, ktorej medzinárodné agentúry od septembra 2011 niekoľkokrát zhoršili rating. Nová konzervatívna vláda, ktorá sa dostala k moci vo februári tohto roka, minulý mesiac odložila emisiu dlhopisov v hodnote 1,5 miliardy eur po tom, ako výnosy zo slovinských obligácií dosiahli 5 %.
Cieľom úsporného balíka je pritom znížiť rozpočtový deficit, zabrániť ďalšiemu zhoršeniu ratingu krajiny a umožniť jej návrat na finančné trhy. Jeho súčasťou je však aj zníženie platov a odmien vo verejnej správe. Ale najmä redukcia schodku v rozpočte v tomto roku na 3,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) z vlaňajších 6,4 % HDP.
"Sme presvedčení, že v rámci zákona o úsporných opatreniach by sa najnižšie platy nemali ďalej redukovať," vyhlásil šéf policajných odborov Radivoj Uroševič a dodal, že najnižší plat policajta v Slovinsku je momentálne 705 eur v čistom.
Čistá priemerná mzda v krajine bola v marci na úrovni 995 eur a v rámci škrtov sa platy v štátnom sektore znížia v priemere o 8 %.
Slovinsko, ktoré sa ako prvé z postkomunistických štátov Európskej únie (EÚ) stalo členom eurozóny v roku 2007, patrilo pri svojom vstupe medzi najrýchlejšie rastúce ekonomiky bloku. Ale globálna finančná a hospodárska kríza tvrdo zasiahli túto malú otvorenú ekonomiku, ktorá je závislá od exportu. Ten sa podieľa 70 % na výkone hospodárstva.
Európska komisia vo svojej jarnej prognóze predpovedala Slovinsku v tomto roku pokles HDP o 1,4 %, čo je viac ako vlaňajšie zníženie výkonu ekonomiky o 0,2 %. Na príčine je slabý domáci aj zahraničný dopyt.

Súvisiace články

Aktuálne správy