Výdavky SP na materské dávky stúpli medziročne o 31,3 %

Počas januára až marca tohto roka Sociálna poisťovňa vyplatila priemerne mesačne 24,1 tisíc materských dávok, čo je medziročný nárast o 3 tisíc dávok.

Sociálna poisťovňa (SP) na výplatu materských dávok za prvé tri mesiace tohto roka vynaložila vyše 30,3 mil. eur. V porovnaní s prvým kvartálom minulého roka boli výdavky poisťovne na materské dávky vyššie o 31,3 %. Plánované výdavky na tieto dávky na prvý kvartál tohto roka poisťovňa prekročila o 17,6 %. Počas januára až marca tohto roka pritom poisťovňa vyplatila priemerne mesačne 24,1 tisíc materských dávok, čo je medziročný nárast o 3 tisíc dávok. Oproti prvým trom mesiacom vlaňajška vzrástla aj priemerná mesačná výška dávky, a to o 54,4 eura na takmer 419,3 eura. Vyplýva to zo správy o hospodárení Sociálnej poisťovne za január až marec tohto roka.

Od začiatku minulého roka sa materské dávky zvýšili z 55 % na 60 % vymeriavacieho základu poistenej osoby a obdobie ich poberania sa predĺžilo z 28 týždňov na 34 týždňov. Od začiatku tohto roka sa materské dávky opäť zvýšili, a to o ďalších 5 percentuálnych bodov na 65 % z vymeriavacieho základu poistenkyne. Od začiatku februára tohto roka zaniklo samostatné nemocenské poistenie. Povinne poistená zamestnankyňa a povinne poistená samostatne zárobkovo činná osoba si tak už nemôže zvýšiť svoju budúcu materskú dávku tým, že si bude platiť len dobrovoľné nemocenské poistenie. Ak by si chcela takáto osoba pripoistiť vyššiu materskú dávku, musí popri dobrovoľnom nemocenskom poistení platiť aj dobrovoľné dôchodkové poistenie a dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti. Mesačné poistné takejto osoby by tak predstavovalo 35,15 % zo zvoleného vymeriavacieho základu namiesto pôvodných 4,4 % z vymeriavacieho

Súvisiace články

Aktuálne správy