Zdravotníci chcú zmenu takmer všetkých zákonov

Jeden zákon, ktorý by zastrešoval všetkých zdravotníckych pracovníkov a garantoval ich platy nestačí, treba vyriešiť financovanie celého systému tak, aby boli okrem miezd finančne pokryté všetky aktivity a náklady za poskytované zdravotnícke výkony, myslí si prezidentka Slovenskej komory iných zdravotníckych pracovníkov

Slovenské zdravotníctvo potrebuje rozsiahlu legislatívnu zmenu takmer všetkých zdravotníckych zákonov. Jeden veľký zákon, ktorý by zastrešoval všetkých zdravotníckych pracovníkov a garantoval ich platy nestačí, treba vyriešiť financovanie celého systému tak, aby boli okrem miezd transparentne finančne pokryté všetky aktivity a náklady za poskytované zdravotnícke výkony, myslí si prezidentka Slovenskej komory iných zdravotníckych pracovníkov (SKIZP) Monika Trechová.

„Zdravotné poisťovne obchádzajú zákon o cenách, neuhrádzajú platby za zdravotné výkony tak, ako sú definované v zákone, ceny určujú podľa toho, ako sa im hodí a koľko majú peňazí. Bez zvýšenia zdrojov v systéme a transparentného financovania sa ďalej nepohneme, jeden zákon to nevyrieši,“ uviedla pre agentúru SITA Trechová.

Prezidentka SKIZP považuje za diskriminačné, že zákon o platoch majú iba lekári a sestry, pričom ich výrazne zvýhodňuje oproti iným skupinám zdravotníckych zamestnancov. Zdôraznila, že hoci bezmála 2 000 iných zdravotníckych pracovníkov – logopédov, liečebných pedagógov, klinických fyzikov a laboratórnych diagnostikov, tvorí iba šesť percent zdravotníckych zamestnancov, lekári z ich diagnostiky získavajú až 80 percent objektívnych informácií o pacientovi.

Slovenská lekárska komora (SLK) víta ambíciu ministerstva zdravotníctva pripraviť jeden veľký zákon pre všetkých zdravotníckych pracovníkov, ktorý bude zároveň definovať ich platové podmienky. „Možno len súhlasiť s uvedeným riešením, respektíve s návrhom nového komplexného zákona. Prioritami musia byť reálne nákladové ceny v zdravotníctve a tomu zodpovedajúce aj opodstatnené mzdové požiadavky pre všetkých zdravotníkov, ktoré budú zahŕňať rozsah vzdelania, zodpovednosti a praxe,“ uviedol Vladimír Balogh z SLK.

Za spoločný zákon sa prihovára aj prezidentka Slovenskej komory fyzioterapeutov (SKF) Eva Solčániová. „Určite by sme s tým súhlasili, aby fyzioterapeuti neboli diskriminovaní, v systéme neexistujú iba lekári a sestry,“ poznamenala. Komora má okolo 2 300 členov, celkovo na Slovensku pôsobí do 3 500 fyzioterapeutov

Všetci zdravotnícki pracovníci možno budú fungovať podľa jedného zákona, ktorý bude zároveň definovať ich platové podmienky. „Ministerstvo zdravotníctva si uvedomuje, že je potrebné urobiť jeden veľký, dobrý zákon pre všetkých zdravotníckych pracovníkov, ktorý by mal obsahovať aj ich platové podmienky. O príprave zákona chceme diskutovať so všetkými skupinami, aby mal každý možnosť vyjadriť sa,“ povedala v stredu pre agentúru SITA hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková. Časový horizont vypracovania návrhu hovorkyňa nekonkretizovala pre náročný proces prípravy a zosúladenia rôznorodých záujmov jednotlivých skupín pracovníkov.

Vlastné platové zákony zatiaľ majú iba lekári a sestry. Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) to odmieta, považuje ich za nesystémové a na hrane ústavnosti. „Osobne si myslím, že bude musieť dôjsť k revízii týchto zákonov, lebo tu máme ďalšiu významnú skupinu takmer 50 percent zamestnancov, ktorí pracujú v nemocniciach a na tých zatiaľ nikto nemyslel. A je otázka, do akej miery si také navýšenia tento štát môže dovoliť,“ konštatoval prezident ANS Marián Petko. Presadzuje, aby vznikol buď jeden spoločný zákon pre všetkých, nielen lekárov a sestry, ale aj pre laborantov, technikov, röntgenológov a ďalšie skupiny, alebo aby sa oba zákony zrušili.

Lekári a sestry si vyššie mzdy garantované zákonmi vybojovali počas predchádzajúcej vlády za ministrovania Ivana Uhliarika (KDH). Lekárom sa mzdy zvyšujú postupne, sestry mali vyššie platy začať poberať od apríla. Pre nedostatok zdrojov sú ale s uplatňovaním zákona v praxi problémy. Chýbajúce peniaze na vyššie platy zdravotníkov ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská aktuálne prekryje rozpustením rezervy zo štátneho rozpočtu vo výške 50 mil. eur. Celkovo na zákonom priznané mzdy sestier a lekárov do konca roka bude potrebných približne o 107 mil. eur viac, ako pokrýva terajší systém, pre rok 2013 to bude odhadom 175 mil. eur.

Prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Mária Lévyová priznáva, že lekári a sestry presadili svoje požiadavky a vydobyli si vlastné zákony garantujúce výšku platov. Nespochybňuje ani požiadavky ďalších zdravotníckych pracovníkov, laborantov, fyzioterapeutov, asistentov či sanitárov. Na prijatí zákona, ktorý by sa týkal ich platov, by mali pracovať ich stavovské a odborárske organizácie. „Mali by sme sa vzájomne podporovať, nie napádať,“ konštatovala. Zrušenie zákonov o platových podmienkach sestier a lekárov Lévyová odmieta, nový zákony by podľa nej mal riešiť iba ďalšie zdravotnícke zložky.

Prezident Asociácie súkromných lekárov (ASL) Ladislav Pásztor nemá problém s právnou normou spoločnou pre všetkých zdravotníckych pracovníkov. „Trváme na tom, že príjmy lekárov v ambulanciách musia byť garantované v rovnakej výške ako v ústavných zariadeniach,“ vysvetlil.

Súvisiace články

Aktuálne správy