Daň z príjmu môže stúpnuť na 21 percent

Ministerstvo financií podľa informácií denníka SME zvažuje, že dvihne sadzbu dane z príjmov pre všetkých pracujúcich z terajších 19 na 21 percent. Podľa ministerstva financií je balíček opatrení na konsolidáciu verejných financií v štádiu príprav a preto je predčasné hovoriť o konkrétnych opatreniach.

Zamestnanci aj živnostníci môžu platiť štátu vyššiu daň ako doteraz. Ministerstvo financií totiž podľa informácií denníka SME zvažuje, že dvihne sadzbu dane z príjmov pre všetkých pracujúcich z terajších 19 na 21 percent. Zároveň by sa z vyšších príjmov, zrejme nad 2 750 eur, platila daň asi 25 percent. Ako ďalej informuje v piatkovom vydaní denník SME, ak by sadzba dane z príjmov stúpla, pracovníci so zárobkom 800 eur mesačne môžu dostať v čistom o osem eur menej.

Vládna strana Smer uvažuje o zvýšení dane z príjmu, aby podľa denníka SME dodržala slovo a nezvýšila daň z pridanej hodnoty (DPH). Ľudí s nízkym príjmom by sa zvýšenie sadzby dane z príjmov nedotklo. „Aj dnes platí, že kto nezarobí viac ako zhruba 350 eur mesačne, platí štátu nulovú daň,“ uvádza SME. Do akej miery chce Smer zvýhodniť menej zarábajúcich cez odpočítateľnú položku, ak by stúpla daň z príjmov, nie je podľa denníka známe. V tomto roku je vo výške 303,72 eura mesačne. Daňový základ znižujú aj zaplatené odvody.

Vyššie dane majú byť súčasťou konsolidačného balíčka za 1,5 miliardy eur. Vláde má pomôcť znížiť deficit pod tri percentá HDP v roku 2013. „Balíček opatrení je v štádiu príprav, v najbližších dňoch bude predstavený, preto je teraz naozaj predčasné hovoriť o konkrétnych opatreniach,“ povedal pre SME hovorca ministerstva financií Radko Kuruc. Minister financií Peter Kažimír už skôr povedal, že dve tretiny z tejto sumy chcú získať cez vyššie príjmy. Ekonómovia Ľudovít Ódor a Michal Horváth podľa denníka SME vyrátali, že ak by sa daň z príjmov pre ľudí aj firmy zvýšila na 21 percent, štát by získal ročne okolo 400 miliónov eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy