Situácia v Grécku môže predražiť aj dlh Slovenska

Podľa analytika ČSOB Mareka Gábriša je odchod Grékov z eurozóny momentálne bližšie, ako kedykoľvek predtým

Patová politická situácia v Grécku môže vyústiť aj do zdraženia financovania slovenského dlhu. Tvrdí to analytik ČSOB Marek Gábriš, podľa ktorého je odchod Grékov z eurozóny momentálne bližšie, ako kedykoľvek predtým. Najmä ak by klesla dôvera v domáci bankový systém medzi obyvateľmi Grécka. „Nábeh na banky by mohol otvoriť Pandorinu skrinku a spustiť oveľa rýchlejší chod udalostí,“ konštatoval Gábriš.

Následné turbulencie na finančných trhoch sa môžu podľa neho rozšíriť ďalej, najmä ak sa nepodchytia na začiatku. „Tu je riziko, že my ako malá krajina, napriek tomu, že na tom nie sme až tak zle, to dočasne ‚schytáme‘. A to vo forme vyšších požadovaných výnosov,“ dodal. To by mohlo mať následne negatívny dopad na štátom platené úroky pri požičiavaní na finančných trhoch napriek tomu, že zatiaľ je všetko v poriadku.

Po stabilizovaní situácie a dodávaní likvidity zo strany Európskej centrálnej banky do európskeho bankového systému by však podľa Gábriša výnosy a rizikové prirážky zrejme časom opäť klesli, podobne ako po volatilite na jeseň minulého roku. „Tu môže veľa urobiť aj vláda rýchlou konsolidáciou verejných financií. Situácia totiž môže byť nepredvídateľná a reakcia trhov tiež,“ myslí si analytik

Problémy s Gréckom však paradoxne môžu mať pre klientov našich bánk aj svetlejšiu stránku. Podľa Gábriša totiž podobne ako v minulosti sa môže zvýšiť záujem bankových domov o depozitá, čo by pravdepodobne v boji bánk o vklady zvýšilo ich úročenie. Dramatický rast však podľa Gábriša očakávať nemožno.

Rizikom vyplývajúcim z gréckych problémov pre slovenské hospodárstvo však je, že sa nervozita podpíše pod pokles podnikateľskej spotrebiteľskej dôvery, následne aj pod ekonomický rast našich západoeurópskych obchodných partnerov a následne s malým časovým odstupom aj pod rast Slovenska. „Zatiaľ je však všetko relatívne v poriadku a Slovensko ťaží najmä zo zahraničného dopytu po svojich výrobkoch,“ dodal

Súvisiace články

Aktuálne správy