Európske čínske centrum pri Senci otvoria začiatkom 2014

V parku o rozlohe 17 hektárov s potenciálom ďalšieho rozširovania až na 30 hektárov by sa mohlo usadiť minimálne 200 čínskych firiem, ktoré by mohol vytvoriť niekoľko stoviek pracovných miest.

Správa „REALITY: Európske čínske centrum pri Senci otvoria začiatkom 2014“ rozšírená o ďalšie informácie z tlačovej konferencie.

BRATISLAVA 17. mája (SITA) – Čínske obchodné a kultúrne centrum pri Senci nadobúda konkrétnu podobu. Developerská spoločnosť IPEC Group, ktorá za projektom stojí, v súčasnosti dohaduje konkrétne plány s čínskymi podnikateľskými združeniami a architektami, pričom otvorenie prvých prevádzok a zastúpení čínskych firiem plánuje spoločnosť začiatkom roka 2014. „Rátame že v najbližšom polroku už budeme vo fáze odsúhlasovania konkrétnych plánov centra,“ uviedol v rozhovore pre agentúru SITA riaditeľ IPEC Group Ivan Čarnogurský. Investície budú podľa jeho slov postupné, celkovo by sa mali vyšplhať až na viac ako 100 mil. eur. Spoločnosť IPEC poskytne polovicu kapitálu, zvyšných 50 % zafinancujú samotní čínski podnikatelia.

„Toto centrum by malo fungovať na báze čínskych producentov strednej a vyššej triedy v prezentovateľnosti a kultúre predaja zodpovedajúcej najlepším bratislavským obchodným centrám,“ povedal Čarnogurský. Na výstavbe parku o rozlohe 17 hektárov s potenciálom ďalšieho rozširovania až na 30 hektárov by sa mali podľa neho finančne podieľať čínske podnikateľské združenia, niektoré čínske provincie ako aj ústredná vláda Číny a dúfa, že sa zapojí aj slovenská vláda. Záujem zriadiť si pri Senci svoju reprezentáciu ohlásila aj jedna zo štyroch najväčších priemyselných zón v Číne – China Huludao Dayushan Pump & Valve Expo v provincii Liaoning. Spoločnosť IPEC Group taktiež podpísala kontrakt s čínskou spoločnosťou Masling, ktorá bude projekt riadiť na čínskej strane a bude taktiež vyberať investorov z celej krajiny.

Čínski investori majú podľa Čarnogurského záujem o sklársky, drevospracujúci priemysel ako aj o poľnohospodárstvo a cestovný ruch. Ako ďalej uviedol, predpokladá, že by sa pri Senci mohlo usadiť minimálne 200 čínskych firiem, ktoré by mohol vytvoriť niekoľko stoviek pracovných miest. Už vlani svoj záujem vstúpiť do projektu prezentovali Bank of China ako aj viacerí reprezentanti čínskeho priemyslu a obchodu.

Prémiové obchodné centrum by sa malo nachádzať neďaleko outletu D1 Outlet City, ktoré je už momentálne vo výstavbe. „Európske čínske centrum sa stane takým kultúrnym centrom, v ktorom sa čínski obchodníci už nebudú prezentovať ako nejakí lacní obchodníci, ale budú môcť presvedčiť o kvalitatívnej úrovni produkcie i predaja, ktorú už dnes Čína dosahuje,“ spresnil Čarnogurský. Európske čínske centrum by malo podľa jeho slov zároveň fungovať ako miesto čínskych obchodných stykov v Európe. „Nás cieľ je prezentovať Slovensko ako dobrú platformu pre čínskych podnikateľov do Európy ako ich prezentačné miesto,“ dodal Čarnogurský.

Európske čínske centrum má byť súčasťou rozvoja širšieho územia v katastri mesta Senec s názvom D1 Park o celkovej rozlohe až 310 hektárov. V D1 parku už teraz pracujú dve tisícky ľudí najmä v logistike a administratíve, usadili sa tú napr. firmy Shell, Parkridge, UBM, Prologis, Schmitz či Komatsu. Cieľom investora je na tomto území postupne vybudovať regionálne centrum pre biznis, obchod, služby, zábavu i bývanie. Súčasťou tohto centra je aj prvý outlet na Slovensku – D1 Outlet City, ktorý bude otvorený v marci 2013 a pripravovaná retailová zóna so spotrebným tovarom.

Súvisiace články

Aktuálne správy