Nemocenské poistenie sa naďalej zneužíva

Aj po skrátení ochrannej lehoty zo 42 na 7 kalendárnych dní bolo podľa Sociálnej poisťovne počas minulého roka uplatňovanie nároku na nemocenské v rámci ochrannej lehoty po skončení nemocenského poistenia častým javom.

Nemocenské poistenie sa aj po sprísnení podmienok nároku na dávky naďalej zneužíva. Uvádza sa to v plnení akčného plánu boja proti zneužívaniu sociálneho systému a podvodom v Sociálnej poisťovni za rok 2011. Aj po skrátení ochrannej lehoty zo 42 na 7 kalendárnych dní bolo podľa poisťovne uplatňovanie nároku na nemocenské v rámci ochrannej lehoty po skončení nemocenského poistenia častým javom. „Útvary nemocenského poistenia často evidujú aj prípady uznania poistenca za dočasne práceneschopného tesne pred zánikom pracovného pomeru zamestnanca,“ konštatuje sa v materiáli. Zabrániť tejto forme zneužívania, či využívania systému majú podľa poisťovne v kompetencii ošetrujúci lekári, ktorí rozhodujú o vzniku, trvaní a zániku dočasnej pracovnej neschopnosti poistenca.

Zneužívanie sociálneho systému poisťovňa zistila aj v prípade dvoch alebo viacerých nemocenských poistení. V prípadoch existencie dvoch nemocenských poistení, kedy je osoba poistená ako zamestnanec a súčasne aj dobrovoľne nemocensky poistená, si nárok na nemocenské uplatnila len z nemocenského poistenia zamestnanca. „Na účely uplatnenia nároku na nemocenské z nemocenského poistenia dobrovoľne nemocensky poistenej osoby bolo tejto osobe potvrdenie o dočasnej pracovnej neschopnosti vystavené s neskorším dátumom vzniku dočasnej pracovnej neschopnosti, teda až po splnení podmienok nároku na túto dávku,“ upozorňuje poisťovňa. Prešetrovaním poisťovňa zistila, že dočasnú pracovnú neschopnosť mal lekár potvrdiť skôr, teda ku dňu vyplývajúcemu zo zdravotného stavu poistenca, a nie k dátumu splnenia podmienok nároku na nemocenské.

Časté sú podľa Sociálnej poisťovne prípady uplatňovania nároku na ošetrovné dobrovoľne nemocensky poistenými osobami. „Tieto si uplatňujú nárok striedavo na dve alebo viac detí, resp. uplatňovanie nároku na ošetrovné sa strieda s uplatňovaním nároku na nemocenské počas celého kalendárneho mesiaca,“ upozorňuje poisťovňa. Vlani poisťovňa okrem toho opäť evidovala prípady účelového uzatvárania pracovných pomerov z dôvodu čerpania nemocenských dávok. „V jednom prípade bol daný podnet na začatie trestného stíhania za prečin subvenčného podvodu a jeden prípad je v operatívnom preverovaní príslušného orgánu policajného zboru,“ uvádza sa v materiáli.

Zneužívanie nemocenského poistenia sa podľa poisťovne čiastočne eliminovalo novelou zákona o sociálnom poistení, ktorá sa uplatňuje od začiatku minulého roka. Išlo o sprísnenie určovania rozhodujúceho obdobia zamestnanca, ak nemocenské poistenie zamestnanca pred vznikom dôvodu na poskytnutie nemocenskej dávky trvá menej ako 90 dní. Tiež sa skrátila ochranná lehota zo 42 na 7 dní a zaniklo dobrovoľné nemocenské poistenie u poberateľov starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku alebo invalidného dôchodku z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy