Cena americkej ropy rastie a predáva sa nad 93,50 USD/barel

Singapur 17. mája (TASR) – Cena americkej ropy dnes opäť začala rásť. Neočakávane vysoké tempo rastu japonskej ekonomiky, v prvých troch mesiacoch roka, prevážilo nad obavami z ďalšieho vývoja európskej dlhovej krízy. Tá bola príčinou razantného výpredaja na trhoch s ropnými kontraktmi počas uplynulých dvoch týždňov.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s júnovým kontraktom sa dnes o 8.18 SELČ predával po 93,63 USD (73,50 eura). To je o 82 centov viac ako v stredu (16. 5.) na konci obchodovania, na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas stredy oslabil o 1,17 USD a uzavrel obchodovanie na úrovni 92,81 USD za barel. Júlový kontrakt na ropu Brent dnes ráno takmer stagnoval, keď jeho cena vzrástla o 5 centov na 109,70 USD/barel.
Cena americkej ropy počas uplynulých dvoch týždňoch spadla približne o 12 % z úrovne okolo 106 USD/barel. Investori sa okrem vystúpenia Grécka z eurozóny a prehĺbenia dlhovej krízy v Európe obávajú, že dve najväčšie svetové ekonomiky USA a Čína sa spomalia viac, než sa predpokladalo.
Podľa niektorých analytikov by postupné zotavovanie americkej ekonomiky a signály rastu dopytu po čiernom zlate, zo strany rozvíjajúcich sa krajín, mohli zabrániť ďalšiemu prepadu cien ropy.
Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy