ECB prestala poskytovať niektorým gréckym bankám likviditu

Berlín/Frankfurt nad Mohanom 16. mája (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) prestala niektorým gréckym bankám poskytovať likviditu, pretože sa nerekapitalizovali, uviedol zdroj z ECB.

Berlín/Frankfurt nad Mohanom 16. mája (TASR) – Európska centrálna banka (ECB) prestala niektorým gréckym bankám poskytovať likviditu, pretože sa nerekapitalizovali, uviedol zdroj z ECB. ECB odmietla komentovať túto správu, ktorá oslabila kurz eura voči doláru. V Grécku aj medzi investormi rastú obavy, že krajina vystúpi z eurozóny.
Tento vývoj len zdôrazňuje zlú situáciu bankového systému v Grécku, kde ľudia vyberajú z bánk peniaze v strachu z inflácie novej meny po prípadnom odchode krajiny z menovej únie.
„Keďže sa neuskutočnila rekapitalizácia, ECB zastavila operácie menovej politiky,“ uviedol zdroj z ECB, ktorý nechcel byť menovaný. „Tie sú teraz v ELA gréckej centrálnej banky.“
ECB poskytuje refinančné operácie len solventným bankám. Banky, ktoré nesplnia striktné pravidlá ECB, ale národná centrálna banka ich považuje za solventné, môžu čerpať likviditu cez núdzovú pomoc v oblasti likvidity (emergency liquidity assistance, ELA) príslušnej národnej centrálnej banky.
Nie je jasné, o ktoré finančné inštitúty ide, ale vývoj naznačuje, že sa zvyšuje počet gréckych bánk, ktoré sú závislé od núdzového financovania gréckou centrálnou bankou. Zdroj oboznámený so záležitosťou uviedol, že kapitál štyroch gréckych bánk je tak vyčerpaný, že fungujú s negatívnym kmeňovým kapitálom. ECB podľa vlastných pravidiel nemôže poskytovať likviditu bankám, ktoré sú v takejto situácii.
Ďalší bankový zdroj uviedol, že niektoré grécke banky prestali dostávať likviditu prostredníctvom hlavných úverových operácií ECB a začali ju čerpať prostredníctvom ELA, pretože ECB vie, že po patových voľbách šance na rekapitalizáciu týchto bánk miznú. Po reakpitalizácii a zvýšení kapitálovej primeranosti na istú úroveň, budú mať opäť prístup k bežným úverovým operáciám ECB.

Súvisiace články

Aktuálne správy