Francúzsko dnes predalo dlhopisy za 9 miliárd eur

Paríž 16. mája (TASR) – Francúzsko dnes predalo dlhopisy za približne 9 miliárd eur so striedavými úspechmi, čo sa týka úrokov. Zatiaľ čo úrok zo strednodobých dlhopisov klesol, v prípade dlhodobých zaznamenal mierny nárast.
Úrok v prípade 5-ročných dlhopisov klesol na 1,72 % z 1,83 % pri ostatnej aukcii dlhopisov s touto lehotou splatnosti. Naopak, výnos dlhopisov s dlhšou lehotou splatnosti sa zvýšil, vzrástol však aj dopyt zo strany investorov.
Francúzsko síce patrí medzi najväčšie ekonomiky eurozóny, jeho náklady na obsluhu dlhu však už niekoľkokrát zaznamenali rast v obavách investorov, že krajina môže mať problémy so splácaním dlhov a stlačením rozpočtového deficitu na požadovanú úroveň.
Dnešná aukcia bola prvou od nástupu Francoisa Hollanda do úradu prezidenta. Niektorí ekonómovia sa obávajú, že socialista Hollande odradí investorov svojimi plánmi podporiť rast ekonomiky zvyšovaním výdavkov. Iní ale vyčkávajú a predpokladajú, že jeho kroky budú nakoniec miernejšie než sľuboval pred voľbami.

Súvisiace články

Aktuálne správy