Tempo rastu inflácie v eurozóne sa v apríli spomalilo na 2,6 %

Brusel 16. mája (TASR) – Medziročné tempo rastu inflácie v eurozóne sa v apríli mierne spomalilo na 2,6 % z marcových 2,7 %, tak ako to naznačil rýchly odhad. V medzimesačnom porovnaní sa aprílové spotrebiteľské ceny v 17 krajinách, ktoré zaviedli spoločnú menu, zvýšili o 0,5 %. Vyplýva to zo spresnených výsledkov európskeho štatistického úradu Eurostat.
Aj v celej 27-člennej Európskej únii (EÚ) miera inflácie v apríli klesla na 2,7 % z 2,9 % v marci a v medzimesačnom porovnaní ceny tovarov a služieb stúpli v apríli o 0,5 %.
Spomedzi členských štátov EÚ, ktoré Eurostatu dodali údaje za apríl, najnižšiu medziročnú infláciu zaznamenali Švédsko (1,2 %), Grécko (1,5 %) a Írsko a Rumunsko (zhodne 1,9 %). Naopak, najviac vzrástli spotrebiteľské ceny v Maďarsku (5,6 %), Estónsku (4,3 %) a v Českej republike a Poľsku (zhodne o 4 %). V porovnaní s marcom sa medziročná miera inflácie v apríli znížila v 16 a vzrástla v 10 krajinách EÚ. V prípade Slovenska uvádza Eurostat za apríl 3,7 %.
Najnižšiu priemernú infláciu za ostatných 12 mesiacov zaznamenali v apríli Švédsko (1,2 %), Írsko (1,5 %) a Slovinsko (2,2 %) a najvyššiu nahlásili Estónsko (4,8 %), Maďarsko (4,4 %) a Slovensko (4,2 %).
V medziročnom porovnaní v apríli najviac vzrástli ceny za alkohol a tabakové výrobky (4,7 %), dopravu (4,3 %), bývanie (3,9 %), zatiaľ čo najvýraznejšie klesli ceny za telekomunikačné služby (-3,1 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy