Program informatizácie spoločnosti príde až o 170 mil. eur

Operačný program Informatizácia spoločnosti (OPIS) príde v rámci realokácie až o 170 mil. eur, ktoré tak pôjdu na podporu malých a stredných podnikov. Vláda Roberta Fica pritom pôvodne navrhovala presunúť z prostriedkov na informatizáciu len 120 mil. eur. V aktuálne schválenom návrhu na realokáciu finančných prostriedkov v rámci operačných programov na podporu riešenia nezamestnanosti mladých ľudí a zintenzívnenie podpory malých a stredných podnikov však navrhla presunúť z OPIS-u až 170 mil. eur, pričom o prostriedky by mali prísť všetky tri prioritné osi programu.

Z prvej prioritnej osi zameranej na elektronizáciu verejnej správy pôjde do Operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast 50 mil. eur namiesto pôvodne navrhovaných 20 mil. eur. Celkovo má pritom Slovensko v tejto osi k dispozícii 880 mil. eur. Novinkou je presun prostriedkov z druhej osi zameranej na rozvoj pamäťových a fondových inštitúcií, ktorá má prísť o 50 mil. eur z celkového objemu 192 mil. eur. V pôvodnom návrhu totiž vládny kabinet s presunom prostriedkov z tejto prioritnej osi nepočítal.

V realokácii prostriedkov z tretej prioritnej osi určenej na rozšírenie vysokorýchlostného internetu do odľahlých obcí nenastali zmeny, a tak príde o avizovaných 100 mil. eur. V tomto prípade to však znamená zastavenie celého projektu, keďže Slovensko má na tento cieľ k dispozícii prostriedky len vo výške 113 mil. eur. Zastavenie projektu potvrdil aj štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini, ako však doplnil, vládny kabinet Roberta Fica sa chce k projektu zavádzania vysokorýchlostného internetu do bielych miest vrátiť v novom programovacom období v rokoch 2014 až 2020.

Súvisiace články

Aktuálne správy