Komodity: Mesačná správa ICO – spotreba kávy v roku 2011 rástla o 1,7%

Medzinárodná organizácia pre kávu dnes uverejnila ďalšiu zo svojich pravidelných mesačných správ o vývoji na trhu s kávou. Cena kávy odrody arabica sa od polovice marca  stabilizovala v rámci bočného pásma v rozmedzí 186,20 – 173,70 USD/100 libier a v tomto trende pokračovala aj v apríli resp. udržiava sa v spomínanom pásme aj v súčasnosti. Spodná hranica rozmedzia je zároveň kľúčovým silným supportom, ktorý sa hodnote zatiaľ nepodarilo ani po niekoľkonásobnom testovaní preraziť ďalej smerom na juh.

V minulom mesiaci neprišli na trh ani žiadne nové významné fundamenty. Čo sa týka ponuky, tá sa pre obchodný rok 2011/2012 odhaduje v množstve 131,4 mil. vriec, čo je v medziročnom porovnaní pokles o 2,1%, v tejto správe zároveň ICO upravila svoj predpoklad smerom nahor o 0,4 mil. vriec z hodnôt uvádzaných v správe za marec. V rámci 15 najväčších exportujúcich krajín, ktoré sa podieľajú 90% na celkovej svetovej produkcii, došlo k poklesu outputu v 8 z nich (vrátane Brazílie, Kolumbie či Mexika), zvyšných 7 zaznamenalo zvýšenie.

V niektorých krajinách vrátane Brazílie, Peru či Papua – Novej Guiney už odštartovala aj nová sezóna 2012/2013. Informácie k odhadom produkcie zatiaľ nie sú k dispozícii, iba Brazília uviedla oficiálne údaje. V rámci svojej druhej revízie údajov odhaduje tamojšia agentúra CONAB, pripravujúca predpovede úrody, produkciu v množstve 50,5 mil. vriec, pričom táto sezóna sa vyznačuje najproduktívnejšou fázou vegetačného cyklu kávovníkov. Medzi brazílskymi pestovateľmi sa už však objavili aj vážne obavy o úrodu vzhľadom na počasie, najmä pokles teplôt a blížiaci sa zimu. Prípadný negatívny dopad chladu a mrazov v nasledujúcich mesiacoch sa môže odraziť aj na cene kávy resp. jej posilnení a budú sa preto pozorne sledovať podmienky v Južnej Amerike aj naďalej.

Mesačná správa za apríl zároveň po prvý krát uvádza aj číselné údaje ohľadom spotreby kávy v roku 2011. Tá podľa predbežných odhadov dosiahla 137,9 mil. vriec, čo je nárast o 1,7% v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Za posledných 12 rokov spotreba rástla priemernou mierou 2,5%. Svetový dopyt sa zvyšuje najmä vďaka rastu domácej spotreby v exportujúcich krajinách a rozvíjajúcich sa ekonomikách. Vzhľadom na aktuálne makroekonomické turbulencie bola negatívne zasiahnutá spotreba na niektorých tradičných trhoch južnej Európy, ako je Španielsko (-2,6%) alebo Taliansko (-1,8%) a taktiež aj v niektorých rozvíjajúcich sa krajinách ako Kórea (-17,1%), Alžírsko (-11,5%) alebo Ukrajina (-10,8%).

Na záver správa uvádza, že aktuálny vývoj ponuky a dopytu resp. zostatku na trhu s kávou naznačuje nedostatok produkcie, čo môže pomôcť k spevneniu ceny. Aj keď Brazília očakáva dobrú úrody, v mnohých ďalších pestovateľských krajinách je podstatné zvýšenie outputu limitované. Zvyšujú sa produkčné náklady pre pestovateľov, predovšetkým v súvislosti s rastom cien ropných produktov, čo si vyžaduje zvýšené náklady na transport a hnojivá.

Aktuálna cena kávy arabica dnes dopoludnia je 177,13 USD/100 libier.

Súvisiace články

Aktuálne správy