Harmonizovaná v apríli inflácia spomalila na 3,7 %

Aprílovú infláciu ťahali najmä ceny dopravy a ceny v zdravotníctve

Harmonizovaná inflácia aj v apríli naďalej zvoľňovala svoje tempo. Vo štvrtom mesiaci totiž rast cien meraný harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien (HICP) dosiahol 3,7 %, kým v marci bola inflácia na úrovni 3,9 %. Priemerná ročná miera inflácie dosiahla v apríli 4,2 % a oproti marcu sa nezmenila. V medzimesačnom porovnaní ceny v apríli rástli o 0,2 %, kým mesiac predtým stúpli o 0,3 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

V medziročnom porovnaní najrýchlejšie rástli ceny dopravy, a to o 7,9 %. Nasledovali ceny v zdravotníctve s rastom o 6,3 %, vzdelávania s 5,8 %, bývania a energií s 5,3 % a rozličných tovarov a služieb s rastom o 3,8 %. Stúpli aj ceny hotelov, kaviarní a reštaurácií o 3,3 %, alkoholických nápojov a tabaku o 3,1 %, potravín a nealkoholických nápojov o 2,9 %, odevov a obuvi o 2 %, rekreácie a kultúry o 1,3 % a nábytku a vybavenia domácnosti o 0,7 %. Jedinou položkou, kde ceny medziročne klesli, boli pošty a telekomunikácie. Ceny tu boli nižšie o 0,2 %.

Na medzimesačnej báze najrýchlejšie rástli ceny v zdravotníctve. Tie boli oproti marcu vyššie až o 2,5 %. Podobne rýchlo stúpli aj ceny odevov a obuvi, ktoré boli v apríli oproti marcu vyššie o 2,1 %. Nasledovali ceny dopravy, ktoré stúpli o 0,6 %, rozličných tovarov a služieb o 0,4 %, nábytku a vybavenia domácnosti, vzdelávania a hotelov, kaviarní a reštaurácií zhodne o 0,1 %. Na druhej strane o 0,4 % klesli ceny alkoholických nápojov a tabaku a zhodne o 0,1 % ceny potravín a nealkoholických nápojov a bývania a energií.

V roku 2010 dosiahla harmonizovaná inflácia na medziročnej báze ku koncu roka 1,3 %, kým rok predtým vplyvom oslabeného dopytu ceny merané harmonizovaným indexom ku koncu roka stagnovali. Vlani, kedy koncoročná harmonizovaná inflácia dosiahla 4,6 %, sa vyšší rast cien očakával. Pôvodne ceny totiž ťahal aj oživujúci sa dopyt a svoje pridal aj konsolidačný balík vlády a tiež rast cien energií.

Očakávaný slabší hospodársky rast v roku 2012 by však mal mať vplyv aj na spomalenie dynamiky rastu cien. Národná banka Slovenska napríklad aktuálne odhaduje tohtoročný rast spotrebiteľských cien podľa harmonizovaného indexu na úrovni 2,9 %. Prorastovo by na infláciu v tomto roku mohli vplývať prípadné ďalšie konsolidačné opatrenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy