Ku prekvapivému rastu HDP mohla prispieť aj vyššia spotreba verejnej správy

Bratislava 15. mája (TASR) – Za prekvapivým rastom slovenskej ekonomiky môže byť podľa Národnej banky Slovenska (NBS) aj vyššia spotreba vo verejnej správe. „Podľa informácií o hotovostnom čerpaní štátneho rozpočtu sa v prvom štvrťroku 2012 zvýšili najmä výdavky vlády na tovary a služby,“ informovala dnes NBS na margo rýchleho odhadu Štatistického úradu (ŠÚ) SR. Podľa neho sa hrubý domáci produkt (HDP) v 1. štvrťroku 2012 medzikvartálne zvýšil o 0,8 % a medziročne o 3,1 %.
Výraznejší vplyv fixných investícií na vývoj HDP sa však podľa banky nepredpokladá. Ich vysoká úroveň v minulom roku bola totiž pravdepodobne jednorazovo ovplyvnená prípravou na rozširovanie výroby v automobilkách.
Hoci presné údaje budú k dispozícii až 6. júna, počas prvých troch mesiacov 2012 mohlo podľa NBS dôjsť aj ku oživeniu spotreby domácností. Po viac ako troch rokoch poklesu totiž rástli na začiatku tohto roka tržby v maloobchode. Spolu, s postupným zlepšovaním sa spotrebiteľskej dôvery, by to mohlo naznačovať zastavenie prepadov spotreby domácností. „Jej prípadné výraznejšie zotavenie však pravdepodobne bude tlmiť stále vysoká nezamestnanosť,“ skonštatovala banka.

Súvisiace články

Aktuálne správy