R. Sulík: Stávame sa definitívnymi vazalmi Bruselu

Európa zaplatí spolu 347 miliárd eur ako náklady za výstup Grécka z eurozóny. "Je to päťkrát toľko, ako Slovensko vyprodukuje ročne," upozornil dnes v pléne Richard Sulík (SaS) v diskusii o doplnení Lisabonskej zmluvy, vďaka ktorej môže vzniknúť trvalý euroval - Európsky stabilizačný mechanizmus (ESM).

Bratislava 15. mája (TASR) – Európa zaplatí spolu 347 miliárd eur ako náklady za výstup Grécka z eurozóny. "Je to päťkrát toľko, ako Slovensko vyprodukuje ročne," upozornil dnes v pléne Richard Sulík (SaS) v diskusii o doplnení Lisabonskej zmluvy, vďaka ktorej môže vzniknúť trvalý euroval – Európsky stabilizačný mechanizmus (ESM).
Vysvetlil, že tieto náklady by nevznikli, ak by mohol spomínaný južný sused eurozóny skrachovať hneď na začiatku. Krajiny by tak ušetrili na prvej pomoci pre Grécko 72 miliárd eur, druhom záchrannom programe zatiaľ 77,2 miliardy eur, na zúčtovacom systéme Target 2103 miliárd eur, ručení MMF 48 miliárd eur a tiež na nákupe dlhopisov ECB 45 miliárd eur.
Sulík kritizoval nielen podľa neho zbytočne vyložené náklady na záchranu Grécka, ale aj účasť Slovenska v trvalom eurovale. "Ak do neho vstúpime, tak sa staneme definitívnymi vazalmi Bruselu," dodal s vysvetlením, že kompetencie rozhodovania o vlastnom rozpočte sa posunú na európsku úroveň.
"Celé tieto reči o solidarite sú chlácholením. Rútime sa rovno do priepasti," zdôraznil s tým, že Slovensko má spomedzi svojich kolegov v eurozóne najvyšší podiel na možných stratách v celkovom objeme 2,3 miliardy eur. "Okrem toho, že mrháme peniazmi daňových poplatníkov, likvidujeme našu menu euro," uzavrel.

Súvisiace články

Aktuálne správy