Nemocnica Topoľčany sestrám vyššie mzdy vyplatí

Nemocnica Topoľčany vyplatila zdravotným sestrám za apríl mzdy podľa zvýšenia, o ktorom rozhodlo ministerstvo zdravotníctva, no zadlží sa. Náklady na zvýšenie platov sestier v topoľčianskej nemocnici predstavujú mesačne 97 tisíc eur.

Nemocnica Topoľčany vyplatila zdravotným sestrám za apríl mzdy podľa zvýšenia, o ktorom rozhodlo ministerstvo zdravotníctva. Časť zvýšených nárokov na mzdy poskytla Všeobecná zdravotná poisťovňa, časť získala nemocnica racionalizačnými opatreniami. „Momentálne máme k dispozícii finančné prostriedky na vykrytie asi jednej tretiny mzdových nárokov sestier, tieto sme získali od Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ktorá upravila platby za ukončené hospitalizácie aj osobitne hradené výkony k 1. aprílu,“ informovala riaditeľka nemocnice Marta Eckhardtová. Racionalizačné opatrenia by mali priniesť 22 000 eur. „V tej ostatnej výške sa budeme, bohužiaľ, zatiaľ zadlžovať,“ dodala Eckhardtová.

Rezervu 50 miliónov eur, ktorú na platy vyčlenilo ministerstvo zdravotníctva, by mali poisťovne a tým pádom aj zdravotnícke zariadenia získať v júli. Dovtedy sa poisťovne nechystajú zvýšiť platby nemocniciam, povedala Eckhardtová. Zlučovanie alebo ďalšie okliešťovanie oddelení v topoľčianskej nemocnici však podľa nej nehrozí. „Analýzy, ktoré sme urobili, ukázali, že zlučovanie oddelení by prinieslo jedine ďalší pokles tržieb,“ podotkla. V nemocnici v Topoľčanoch pracuje 224 sestier, ich priemerný zárobok bol doteraz okolo 500 až 550 eur. Nové platy sa odvíjajú od dĺžky odbornej praxe, maximálna suma je 928 eur plus príplatky za špecializáciu. Náklady na zvýšenie platov sestier predstavujú mesačne 97 tisíc eur.

Nemocnice Topoľčany a Levice spravuje krajská nezisková organizácia Nemocnice s poliklinikami. Po prvýkrát počas svojej existencie sa jej ku koncu marca podarilo vytvoriť za tri mesiace zisk, a to 50 tis. eur. Levická nemocnica z toho dosiahla zisk 28 000 eur a topoľčianska 22 000 eur. Najvýraznejšie sa na tomto výsledku podpísal nárast tržieb vo vzťahu k zdravotným poisťovniam. Zároveň, znížili sa záväzky nemocníc, ktoré dosahujú päť miliónov eur. Pomohla tomu najmä pôžička, ktorú poskytol neziskovke Nitriansky samosprávny kraj na úhradu záväzkov za energie. V najbližšom období sa však dá očakávať opäť nárast dlhu v súvislosti s vykrytím zvýšených mzdových nárokov sestier a lekárov.

Agentúra SITA vydá k správe aj zvukovú správu.

Súvisiace články

Aktuálne správy