Ministri financií EÚ schválili zvýšenie kapitálových rezerv bánk

Brusel 15. mája (TASR) – Európske banky budú musieť poistiť svoje obchody vyššími kapitálovými rezervami, aby boli lepšie pripravené na budúce krízy.
Ministri financií Európskej únie (EU) dnes jednohlasne schválili sprísnenie kapitálových pravidiel pre 8300 úniových bánk a úverových inštitútov. Informovala o tom dánska ministerka hospodárstva Margrethe Vestager po diskusii o tejto téme, ktorá vedie dnešné zasadnutie Rady EÚ pre ekonomické a finančné záležitosti (ECOFIN). Prísnejšie pravidlá sa dostanú do platnosti 1. januára 2013.
Štáty EÚ dosiahli kompromis až po mesiacoch rokovaní. Zmeny až do poslednej chvíle požadovala predovšetkým Británia. Britská vláda chcela väčšie kompetencie pre národné regulačné orgány, ktoré si nakoniec budú môcť stanovovať vlastné dodatočné požiadavky, a vyššie povinné kapitálové rezervy pre svoje finančné inštitúty, než stanovuje dohoda Bazilej III.
Po dohode v rámci ECOFIN je potrebný ešte kompromis v Európskom parlamente, ktorý vyžadoval ešte vyššie kapitálové rezervy. Dohoda sa očakáva v júni.

Súvisiace články

Aktuálne správy