Väčšine domácností príjmy na krytie výdavkov stačia

Podľa prieskumu agentúry Focus pre spoločnosť Provident Financial si však takmer tretina slovenských domácností nedokáže odložiť ani cent, keďže ich príjmy a výdavky sú vyrovnané. Siedmim percentám domácností dokonca príjmy na pokrytie výdavkov nestačia.

Väčšine slovenských domácností postačujú príjmy na pokrytie ich výdavkov a zostane im aj niečo navyše. Na druhej strane si však takmer tretina domácností neodloží ani cent, ďalšej takmer desatine výdavky prevyšujú príjmy. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre spoločnosť Provident Financial, ktorý sa uskutočnil koncom februára tohto roka na vzorke 1 036 respondentov vo veku nad 18 rokov.

Podľa výsledkov vyše 60 % domácností eviduje príjmy vyššie ako výdavky, pričom najvyšší podiel je tých, ktorým po odpočítaní výdavkov zostane menej ako desatina príjmov. Na druhej strane takmer 30 % domácností eviduje príjmy a výdavky vyrovnané a ďalších 7 % domácností nedokáže zo svojich príjmov uhradiť všetky výdavky.

Viac ako 80 % opýtaných pritom deklaruje nejakú formu sporenia. Väčšinou pre seba, viac ako tretina však uviedla, že sporí aj pre svoje deti. Z osobných výdavkov Slovákov najviac smeruje na ich vlastné koníčky a záľuby, a to až 55 %. Viac ako štvrtinu z osobných výdavkov potom minú v reštauráciách, baroch a kaviarňach. Výdavky domácností ako celku pritom smerujú predovšetkým na bývanie a energie, a to až tri pätiny výdavkov.

Ako ďalej vyplýva z výsledkov prieskumu, ak by si mali Slováci požičať, bolo by to najmä na bývanie. Túto možnosť uviedlo 55 % opýtaných. Aj v tejto oblasti sú však čoraz zdržanlivejší. Vlani by si totiž bolo ochotných na bývanie požičať o pätinu viac ľudí. Po novom bývaní by sa boli Slováci ochotní zadlžiť najmä na zariadenie bytu, liečbu či kúpu auta. Pri rozhodovaní, kde by si požičali, dominujú jednoznačne banky s podielom 55 %. Starší ľudia a ľudia s nižšími príjmami by si skúsili zase požičať najmä od známych.

Problémy so splácaním by pritom vyše troch štvrtín Slovákov podľa prieskumu skúšalo riešiť dohodou s veriteľmi. Podľa predstaviteľov spoločnosti Provident Financial však v tomto prípade môže ísť skôr o želaný stav, ako o skutočnosť, pretože v reálnom živote je tento podiel nižší.

Súvisiace články

Aktuálne správy