Euro nie je v kríze, problémy majú len niektoré krajiny eurozóny

Bratislava 15. mája (TASR) – Mena euro nie je v kríze, krízou trpia len niektoré krajiny eurozóny. Tvrdí to riaditeľ odboru výskumu Národnej banky Slovenska (NBS) Martin Šuster. "Finančné trhy euru relatívne dôverujú a euro ostáva silnou menou," vyhlásil Šuster dnes v Bratislave na konferencii Finančný manažment, ktorú zorganizoval týždenník TREND.
Podľa Šustera je kurz eura voči doláru stále o 10 % silnejší oproti dlhodobému priemeru. Podiel eura v devízových rezervách tretích krajín sa navyše dlhodobo drží na úrovni okolo jednej štvrtiny. "Ten zvyšok je nejakých 60 % pre dolár, a potom zvyšok sú ostatné meny," dodal Šuster.
NBS očakáva, že inflácia v SR klesne ku koncu tohto roka na úroveň pod 3 %. Počas nasledujúcich dvoch rokov by sa mala držať na úrovni okolo 2 %. Pôjde tak o hodnotu približne na úrovni cieľa Európskej centrálnej banky (ECB). "Z tohto hľadiska máme infláciu blízko ku 2 %, máme ju výrazne viac ako 0, čo znamená, že nemáme z pohľadu inflácie nejakú veľkú krízu," skonštatoval Šuster.
Banka predpovedá Slovensku na tento rok rast hrubého domáceho produktu (HDP) na úrovni okolo 2 %. Na budúci rok by sa mal rast ekonomiky zvýšiť na 3 % a v roku 2014 na asi 4 % HDP. "Dlhodobo má Slovensko podľa môjho názoru potenciál rásť okolo 4 %," podotkol Šuster. Časy, kedy krajina rástla rýchlosťou 5 až 6 % HDP, sa už pravdepodobne nevrátia, dodal.
Z pohľadu nezamestnanosti, ktorá momentálne presahuje úroveň 14 %, na Slovensku kríza je. Podľa odhadov NBS neklesne podiel nezamestnaných počas najbližších 2 rokov pod úroveň 12 % a počas 4 rokov neklesne pod 10 %. "Z tohto pohľadu máme dosť závažnú krízu," upozornil Šuster, ktorý odhaduje rovnovážnu úroveň nezamestnanosti v SR na 8 %.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy