Ministri financií Eurozóny nepripúšťajú odchod Grécka

Brusel 14. mája (TASR) – Grécko si má euro ponechať, na tom sa zhodujú všetky krajiny eurozóny. Má to však svoju cenu, nejde to bez reforiem a úspor. Ministri financií eurozóny napomenuli Atény, aby sa držali svojich sľubov.
Krajiny eurozóny odmietajú poskytnúť Grécku pauzu na nadýchnutie, rovnako ako nesúhlasia zo zmiernením požiadaviek tvrdého úsporného programu. Viacerí ministri financií napriek chaotickej situácii v krajine požadujú od novej vlády, na ktorej sa zatiaľ grécke politické strany nedohodli, aby pokračovala v úsporách a reformách.
Vystúpenie Grécka z eurozóny, ktorého sa finančné trhy obávajú, ale ktoré očakávajú, podľa ministrov financií neprichádza do úvahy. Na otázku, či ministri financií dnes o tom budú rokovať, šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker, lapidárne odpovedal: „Nie.“
Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble uviedol, že problém, či dať Aténam viac času, nie je o veľkorysosti. Ide o to, dostať Grécko z ťažkej situácie, aby sa mohlo vrátiť na finančné trhy.
Po viacerých neúspešných pokusoch o zostavenie vlády v Grécku sa opäť rozpútala debata o potenciálnom vystúpení krajiny z eurozóny. Hlavnou príčinou je, že strany, ktoré vyjednali a podporujú finančnú pomoc, úsporný a reformný program, nemajú po voľbách väčšinu. Grécko dostalo z Európskeho fondu finančnej stability (EFSF) minulý týždeň 4,2 miliardy eur, ktoré by krajine mali stačiť na financovanie prinajmenšom do júna.
Rakúska ministerka financií Maria Fekterová na otázku, aký odkaz chce Euroskupina vyslať Grécku, odpovedala, že veritelia očakávajú plnenie podmienok záchranného úveru. Dodala, že v Európskej únii sa zmluvy dodržujú. Jej luxemburský kolega Luc Frieden zdôraznil, že je jedno, ktoré strany vytvoria vládu. „Nemáme dohodu s nejakou vládou, ale s gréckou republikou, s Gréckom.“ Aj nemecký minister financií tvrdí, že voľbami sa nič nezmenilo.
Podľa Európskej komisie (EK) úniové zmluvy nepripúšťajú vystúpenie z menovej únie. Rakúska ministerka Maria Fekterová si myslí, že v takom prípade by Grécko muselo vystúpiť aj z EÚ.
Ministri financií hovorili aj o Španielsku. Španielsko je považované za ďalšiu krajinu, ktorá zrejme bude potrebovať finančnú pomoc. Ministri sa informovali o novej reforme bankového sektora.

Súvisiace články

Aktuálne správy