Španielsko predalo pokladničné poukážky za 2,9 miliardy eur

Madrid 14. mája (TASR) – Španielsko dnes získalo z predaja pokladničných poukážok 2,9 miliardy eur. Obavy o budúcnosť eurozóny však spôsobili, že investori požadovali vyššie úroky, aby investovali do španielskych cenných papierov.
Španielske ministerstvo financií predalo 12-mesačné poukážky za 2,2 miliardy eur. Ich priemerný výnos sa zvýšil na 3 % z 2,6 % na poslednej podobnej aukcii konanej 17. apríla. Ďalších 711 miliónov eur získalo z predaja 18-mesačných poukážok. Ich výnos vzrástol z 3,1 % na 3,3 %.
Dopyt po poukážkach bol vysoký. V prípade 12-mesačných poukážok prevýšil ponuku dvojnásobne a v prípade 18-mesačných takmer trojnásobne. Celkový objem predaných poukážok je tesne pod horným cieľom (3 miliardy eur) stanoveným pre dnešné aukcie.
To však nemôže zakryť obavy investorov o osud eurozóny. Hlavnou príčinou je politická situácia v Grécku, kde sa politické strany týždeň po voľbách nedokážu dohodnúť na vytvorení vlády. Investorov najviac znepokojuje, že voliči významne podporili strany, ktoré sú proti úsporným opatreniam a odmietajú medzinárodnú pomoc. Politická situácia ohrozuje plnenie podmienok stanovených medzinárodnými veriteľmi a pokračovanie vo finančnej pomoci. To znamená, že Atény sa možno dostanú do platobnej neschopnosti a budú nútené opustiť menovú úniu, o čom stále častejšie hovoria aj vysokí predstavitelia krajín eurozóny.
Neistota, aký to bude mať vplyv na celú Európu, spôsobila, že trhy minulý týždeň prudko padali. Výrazne to zasiahlo práve Španielsko, ktoré je považované za ďalšieho kandidáta na finančnú pomoc. Dnes klesol madridský akciový index Ibex o 2,8 %, čo je o niečo viac než ostatné európske trhy. Okrem toho na sekundárnom trhu prudko vzrástlo úročenie španielskych vládnych dlhopisov. Výnos referenčného 10-ročného dlhopisu španielskej vlády dnes vyskočil o 0,28 percentuálneho bodu na 6,27 %, informovala firma FactSet. Na porovnanie, výnos 10-ročného nemeckého dlhopisu, ktorý je považovaný za bezpečnú investíciu, klesol na 1,44 %. To znamená, že riziková prirážka na španielske dlhopisy voči nemeckým predstavuje 483 bázických bodov.
To znamená, že výnos španielskych dlhopisov sa pomaly opäť približuje k nebezpečnej 7-% hranici. Vo všeobecnosti sa považuje financovanie pri úročení dlhopisov nad 7 % dlhodobo za neudržateľné. Koncom vlaňajška dosiahlo úročenie 10-ročných španielskych dlhopisov 6,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy