Uplynulý týždeň vládla na trhoch neistota vyvolaná voľbami

Bratislava 14.mája (TASR) – Na začiatku minulého týždňa trhy hodnotili výsledky víkendových volieb vo Francúzsku a v Grécku. V oboch krajinách boli zvolené socialistické entity, ktoré od začiatku volebnej kampane proklamovali svoj negatívny postoj k úsporným opatreniam. Nový francúzsky prezident bude musieť hneď od začiatku naviazať na spoluprácu s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorá v posledných mesiacoch udávala tón v Európe. Tá mu však prostredníctvom médií oznámila, že nebude tolerovať zmeny v už prijatých konsolidačných návrhoch.
Iná situácia však nastala na juhu regiónu, kde sa o pozornosť opäť prihlásilo Grécko a Španielsko neschádza zo stránok novín. V Grécku majú možnosť vládnuť ľavicoví socialisti, ktorí odmietajú úsporné opatrenia. V prípade, že by sa na tretí pokus podarilo zostaviť v Grécku vládu, v ktorej by boli aj ľavicovo orientované strany, odchod Grécka z eurozóny by začal naberať reálne kontúry. Okrem nepriaznivej politickej situácie sa Gréci boria aj naďalej so zlou ekonomickou situáciou.
Podľa Európskej komisie sa prepadne ich ekonomika o 4,7 % v tomto roku a hospodárstvo celej eurozóny klesne o 0,3 %. Opätovne prišli zlé správy aj zo Španielska, ktorého ekonomika by v tomto roku mala klesnúť o 1,8 %. V piatok bolo tamojším bankám nariadené, aby zvýšili rezervy na krytie úverov o ďalších 30 miliárd eur.
V tomto roku by podľa údajov EK malo rásť iba šesť krajín eurozóny. Okrem tradičných ťahúňov z regiónu, Nemecka, či Rakúska, by mali rásť aj ekonomiky Slovenska, Estónska, Malty, Luxemburska a Fínska, pričom Slovensko by malo byť lídrom s rastom na úrovni 1,8 %. Z USA prišla správa o cene akcií spoločnosti Facebook v primárnom úpise, ktorá sa bude pohybovať v rozmedzí 28-35 dolárov na akciu. Hlavné americké akciové indexy v minulom týždni oslabili. Na komoditnom trhu analytici zaznamenali pokles takmer u všetkých druhov komodít, napr. ropa -1,69 %, zlato -3,5 %, striebro -3,88 %, platina -4,05 %, kukurica -6,13 % a cukor -3,94 %.
Na akciovom trhu sa konečne darilo akciám rakúskej Raiffeisen Bank, ktoré za posledný týždeň získali 5,2 %, no od začiatku roka stratili takmer tretinu hodnoty. V nasledujúcich dňoch by totiž mohla byť potvrdená ukončená akvizícia Polbanky.
TASR informovala spoločnosť Capital Markets o.c.p

Súvisiace články

Aktuálne správy