Taliansko predalo dlhopisy za vyše 5 miliárd eur, úrok mierne vzrástol

Miláno 14. mája (TASR) – Taliansko dnes predalo dlhopisy za 5,25 miliardy eur a aj keď úrok bol vyšší, rast bol iba minimálny.
Talianske ministerstvo financií predalo trojročné dlhopisy v hodnote 3,5 miliardy eur s úrokom 3,91 %. To je na jednej strane pri týchto dlhopisoch od januára najvyšší výnos, v porovnaní s aprílovou aukciou však ide len o mierne zvýšenie. V apríli dosiahol úrok 3,89 %. Dnešný dopyt po obligáciách prekonal ponuku 1,5-násobne, zatiaľ čo v apríli to bolo 1,4-násobne, čo potvrdzuje stabilný záujem investorov o talianske dlhopisy.
Rím zároveň predal aj ďalšie dlhopisy s dlhšou lehotou splatnosti v objeme 1,75 miliardy eur. Pri dlhopisoch splatných v roku 2020 dosiahol úrok 5,33 %, pri 10-ročných dlhopisoch 5,66 % a 13-ročných dlhopisoch 5,90 %.
Taliansku sa tak napriek eskalujúcej kríze v Grécku a rastúcim obavám, či Atény nebudú musieť eurozónu opustiť, podarilo udržať náklady na obsluhu dlhu na stabilnej úrovni. Koncom minulého roka sa totiž výnosy dostali až k 7-% hranici, nad ktorou už trhy považujú financovanie dlhu za neudržateľné.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy