Zložitá situácia v Grécku zhoršuje aj postavenie Španielska

Frankfurt nad Mohanom 14. mája (TASR) – Situácia Španielska sa na finančných trhoch zhoršuje. Na začiatku nového týždňa vzrástla riziková prirážka na španielske dlhopisy. Trhy čoraz viac pochybujú, že španielska vláda je schopná zvládnuť problémy. Vývoj na akciovom trhu je zatiaľ slabý.
Obchodníci vysvetľujú vývoj v Španielsku predovšetkým neistou situáciou v Grécku. V Aténach sa cez víkend nepodarilo vytvoriť vládu, ktorá by bola ochotná dodržať dohody o úsporných opatreniach a realizovať nevyhnutné reformy. Mnoho expertov dospelo k záveru, že krajine hrozí druhá platobná neschopnosť alebo až vystúpenie z menovej únie. Tento krok by mal nedozerné následky pre Grécko a celú eurozónu. Experti tiež tvrdia, že opatrenia, ktoré prijala španielska vláda v piatok (11.5.) na zreformovanie a konsolidáciu bánk, trhy nepresvedčili.
Úroky španielskych 10-ročných dlhopisov vzrástli dnes na 6,2 %. Prekročili kritickú 6-% bariéru. Tak draho si Španielsko ešte nikdy nepožičiavalo peniaze na trhoch.
Poistenie španielskych 5-ročných dlhopisov pre prípad nesplatenia úverov dosiahlo 538 bázických bodov. To znamená, že za požičaných 10.000 eur sa platí poistenie 538 eur ročne. Pozícia Španielska sa začína negatívne prejavovať aj na situácii Talianska. Experti varujú pred prenosom "nákazy" do ďalších krajín eurozóny.

Súvisiace články

Aktuálne správy