Šéf voestalpine varuje pred deindustrializáciou Európy

Viedeň 14. mája (TASR) – Podmienky pre priemysel v Európe sa v posledných 20 rokoch dramaticky zmenili. V rozhovore pre agentúru APA to uviedol šéf rakúskej oceliarskej a technologickej spoločnosti voestalpine Wolfgang Eger. Súčasné podmienky mu čoraz ťažšie umožňujú, aby si udržal globálnu konkurencieschopnosť.
Šéf koncernu varuje pred zánikom priemyslu na kontinente. "Nemali by sme opakovať chyby, ktoré urobili Veľká Británia a Spojené štáty," dodal. USA sa znovu snažia rozvíjať klasický priemysel, čím chcú znížiť vysokú nezamestnanosť a predchádzať sociálnym nepokojom.
Británia sa pred tridsiatimi rokmi rozhodla, že sa služby stanú budúcnosťou sveta a že nepotrebuje nijaký priemysel. V súčasnosti má sektor v krajine podiel na hrubom domácom produkte len 9 %. V 80. rokoch dosahoval okolo 18 %. Teraz vtedajšie rozhodnutie veľmi ľutuje a začína sa hovoriť o nevyhnutnosti reindustrializácie.
Eger sa domnieva, že ak sa hospodárstvo rozvíja jednostranne a ak sa dostane do ťažkostí, trvá až jednu generáciu, kým sa z nich dostane. Štrukturálne problémy sa potom nedajú vyriešiť za dva roky. To sa ukazuje aj v Španielsku, v ktorom sa desaťročia kládol dôraz len na rozvoj stavebníctva. V súčasnosti bojuje krajina s 50-% mierou nezamestnanosti mladých ľudí.
"Aj v Spojených štátoch vidia, že jednostrannosť bola nesprávnou cestou, najmä pokiaľ ide o zachovanie trvalých pracovných miest. Preto začínajú realizovať proces reindustrializácie," pokračoval Eger.
V Európe sa zvyšujú prekážky pre medzinárodnú konkurencieschopnosť priemyslu v dôsledku neprimeraných predpisov na ochranu životného prostredia, vysokého zdaňovania a dĺžky pracovného času. Okrem toho sa náklady na európsky systém "enormne zvýšili". "Ak budeme chcieť byť trvalo konkurencieschopnými, budeme musieť všade sporiť," dodal Eger. Podľa neho bude treba zreformovať sociálny a dôchodkový systém a znížiť vysoké náklady na štátny aparát.
"Európa je konfrontovaná s produktmi krajín, ktorých náklady v porovnaní s našimi dosahujú len 30 až 40 %. To je dilema, v ktorej sa európsky priemysel ocitol v dôsledku rámcových podmienok," povedal Eger.

Súvisiace články

Aktuálne správy