Nemecký týždenník Der Spiegel vyzýva na odchod Grécka z eurozóny

Acropolis, Adieu! Prečo sa musia Gréci rozlúčiť s eurom - hlása na titulnej strane nového vydania vplyvný nemecký týždenník Der Spiegel, podľa ktorého je odchod zadlženej krajiny z eurozóny v súčasnosti najlepším riešením.

Berlín 13. mája (TASR) – Acropolis, Adieu! Prečo sa musia Gréci rozlúčiť s eurom – hlása na titulnej strane nového vydania vplyvný nemecký týždenník Der Spiegel, podľa ktorého je odchod zadlženej krajiny z eurozóny v súčasnosti najlepším riešením.
Časopis tak pripojil svoj hlas k „chóru“, ktorý celý týždeň zaznieva z najväčšej ekonomiky menovej únie, čo znamená, že je aj najväčším prispievateľom do jej záchranných fondov.
Poprední predstavitelia podnikateľskej, ale aj politickej sféry v Nemecku tento týždeň vyhlásili, že aj keď odchod Grécka nebude príjemný, eurozóna ho môže prežiť, pretože je už odolnejšia voči otrasom ako pred dvoma rokmi.
Der Spiegel ale vo svojom najnovšom vydaní zašiel ešte ďalej a tvrdí, že vystúpenie Grécka z menovej únie je v súčasnosti jediným možným krokom vpred. V úvodníku konštatuje, že jeho redaktori až doteraz napriek pochybnostiam obhajovali zotrvanie Grécka v eurozóne. Ale po parlamentných voľbách minulú nedeľu (6. 5.) zmenili názor.
Grécko sa totiž ocitlo v patovej situácii. Doterajšia proeurópska koalícia dvoch strán stratila vo voľbách väčšinu, a to v prospech strán, ktoré odmietajú reformy. Do parlamentu sa pritom prebojovali aj radikálna ľavica a krajná pravica. Navyše, voľby nemajú jasného víťaza a strana, ktorá získala najviac hlasov, nie je schopná nájsť koaličného partnera a zostaviť vládu. Zadlženej krajine tak hrozia nové voľby .

Súvisiace články

Aktuálne správy