Čerpanie pomoci EÚ spomalili zmeny stratégie a projektov

Pre časové sklzy v dôsledku výmeny vlád a zmeny zamerania projektov je podľa ministra dopravy Jána Počiatka ohrozené čerpanie eurofondov vo viacerých operačných programoch. Tvrdí však, že pri určitom šťastí a optimalizovaní riadenia je ešte možné tieto programy dočerpať v súčasnom programovacom období.

Pomalé využívanie eurofondov na Slovensku podľa ministra dopravy Jána Počiatka spôsobilo aj to, že v minulosti sa vzhľadom na výmeny vlád menila aj stratégia toho, čo mali jednotlivé prioritné osi dosahovať. Keď sa zmenila stratégia, menilo sa podľa neho aj portfólio projektov, ktoré boli zaradené do plánu potenciálneho financovania z eurofondov. „Vznikli časové sklzy a dnes sme zdedili stav, keď je čerpanie vo viacerých operačných programoch ohrozené. Ale stále pri určitom šťastí a optimalizovaní riadenia je možné tieto programy dočerpať,“ povedal minister Počiatek pre agentúru SITA. Situácia v jednotlivých z jedenástich operačných programov je však podľa neho rôzna.

Koordináciu využívania fondov Európskej únie má na starosti ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. Centrálny koordinačný orgán pre eurofondy pôsobí na úrovni rezortu dopravy. Nový minister dopravy tvrdí, že tento orgán v princípe nerobil nič zásadné. „Len monitoroval a štatisticky vyhodnocoval čerpanie v operačných programoch, aj to zle. Mali tu brožúrky, ktoré pravidelne s peknými grafmi vyrábali a to bolo všetko. Čiže totálna štatistická úloha,“ posťažoval sa Počiatek. Za vrchol označil, že v niektorých tabuľkách boli chyby v súčtoch, pričom v hlavnej tabuľke sa podľa neho jeden stĺpček zle zrátaval s druhým. „Asi takú výpovednú hodnotu to malo a asi tak to bolo dôležité pre všetkých. Bolo jedno, že je tam chyba, nikoho to aj tak nezaujímalo,“ myslí si Počiatek. To sa podľa neho musí celé otočiť.

Ministrovi sa nepáči ani to, že medzi operačnými programami pre čerpanie eurofondov neexistuje žiadna zásadná výmena informácií, ako to robiť poriadne. A to má byť podľa neho práve úloha Centrálneho koordinačného orgánu, ktorý má metodicky usmerňovať, monitorovať, dozerať a viac-menej aj riadiť jednotlivé riadiace orgány. „Ešte aj za bývalej vlády Roberta Fica bol aspoň prvý pokus o koordináciu eurofondov na úrovni vicepremiéra Čaploviča. A to pritom nemal hlavný nástroj, čo je Centrálny koordinačný orgán. Teraz je oveľa väčší potenciál na to, aby koordinácia bola riešená tak, ako bola myslená,“ povedal Počiatek. Očakáva, že túto ambíciu naplnia, pretože podľa neho predstavu v tejto sekcii majú jasnú.

Slovensko vyčerpalo z eurofondov v súčasnom programovom období ku koncu apríla 3,398 mld. eur, čo je 29,56 % z celkovej alokovanej sumy 11,498 mld. eur. Oproti koncu marca využívanie európskych zdrojov vzrástlo o 141 mil. eur a 1,24 percentuálneho bodu. Vzhľadom na možnosť zálohového financovania prijímateľov zo štátneho rozpočtu, finančné prostriedky poskytnuté im na implementáciu projektov dosiahli v závere apríla 3,703 mld. eur a navyšujú úroveň čerpania na 32,2 % z celkového záväzku.

Najvyššiu úroveň čerpania eurofondov mal ku koncu apríla naďalej Operačný program Zdravotníctvo. Z 250 mil. eur využil 125,76 mil. eur, čo je 50,3 % z vyčlenených peňazí. Regionálny operačný program vyčerpal 44,62 % európskych zdrojov, keď z takmer 1,555 mld. eur využil 693,64 mil. eur. Program Technická pomoc pri miere čerpania 42,09 % použil 41,08 mil. eur z možných 97,6 mil. eur.

Pod priemernou úrovňou čerpania eurofondov zostávalo koncom apríla päť z jedenástich programov. Operačný program Doprava s úrovňou 27,58 % použil 884,41 mil. eur z 3,207 mld. eur. Program Výskum a vývoj má čerpanie 24,85 %, pričom minul 300,49 mil. eur z 1,209 mld. eur. Program Životné prostredie použil z eurofondov 22,75 % peňazí, pričom z 1,82 mld. eur využil 414,12 mil. eur. Program Vzdelávanie s mierou čerpania 15,18 % rozdelil 93,77 mil. eur zo 617,8 mil. eur. Poradie uzatvára s 12,24-percentnou mierou čerpania program Informatizácia spoločnosti, ktorý z 988,1 mil. eur použil 120,94 mil. eur.


Agentúra SITA vydá k správe video na http://video.sita.sk.

Súvisiace články

Aktuálne správy