Záujem o remeslá medzi študentmi dlhodobo alarmujúco klesá

Bratislava 12. mája (TASR) – Živnostníci na Slovensku už dlhodobo pociťujú výrazný nedostatok absolventov odborných škôl. Medzi mladými ľuďmi podľa nich alarmujúco klesá záujem o remeslá. "Poukazujeme na to už 15 rokov," povedal v piatok (11. 5.) na Sneme Slovenského živnostenského zväzu (SŽZ) v Bratislave jeho prezident Stanislav Čižmárik.
Živnostníci sa snažia situáciu riešiť, hovoria o nej s učiteľmi či riaditeľmi škôl. Mnohé učilištia sa v snahe o lepšiu atraktivitu medzi mladými ľuďmi premenúvavajú na odborné školy. Trh však podľa Čižmárika všetko nevyrieši a zaoberať by sa týmto problémom mal aj štát. "Vzdelávanie nemôže byť obchod. Malo by sa riadiť tým, čo naša spoločnosť a hospodárstvo potrebujú," doplnil Čižmárik.
Ako príklad uviedol Švajčiarsko, ktoré má podľa jeho slov najvyšší podiel učňovského školstva na 1000 obyvateľov. "Venujú tomu pozornosť a zamestnávajú v remeslách Švajčiarov," dodal Čižmárik. Alarmujúci pokles záujmu o remeslá tak podľa živnostníkov ohrozuje sebestačnosť slovenskej ekonomiky. Východisko preto vidia v rozvoji remesiel, drobnej výroby a služieb.

Súvisiace články

Aktuálne správy