Bez dodržiavania úverových podmienok Grécko ďalšiu pomoc nedostane

Frankfurt nad Mohanom 12. mája (TASR) – Grécko nemôže počítať s ďalšou finančnou pomocou, ak nebude dodržiavať dohodnuté úverové podmienky. Povedal to v rozhovore pre dnešné vydanie denníka Süddeutsche Zeitung šéf Bundesbanky a člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Jens Weidmann.
Zároveň dodal, že prípadný odchod Grékov z eurozóny bude mať omnoho vážnejšie dôsledky pre Grécko než pre ostatné krajiny bloku. "Dôsledky budú pre Grécko omnoho dramatickejšie než pre zvyšok eurozóny," povedal Weidmann. "Myslím si, že je príliš jednoduché očakávať, že problémy Grécka sa vyriešia odchodom krajiny (z menového bloku)," dodal.
Situácia v Grécku sa skomplikovala po minulotýždňových parlamentných voľbách, v ktorých veľkú podporu získali strany extrémnej ľavice aj pravice. Voľby síce vyhrala konzervatívna strana Nová demokracia, ktorá spolu so socialistami z hnutia PASOK podporuje záchranný balík uzatvorený s Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom (MMF), so získanými hlasmi však nebola schopná zostaviť vládu. To nedokázala ani druhá najsilnejšia Zjednotená radikálna ľavica (Syriza) a ani tretie v poradí Panhelénske socialistické hnutie PASOK.
"Ak Atény nebudú chcieť svoje slovo dodržať, bude to ich demokratické rozhodnutie. Znamená to ale, že už nebude dôvod na pokračovanie finančnej pomoci," povedal Weidmann s tým, že aj darcovské krajiny musia robiť kroky zodpovedné voči svojim občanom.
Čo sa týka výsledkov prezidentských volieb vo Francúzsku, podľa Weidmanna by ECB mala trvať na svojom mandáte udržiavania cenovej stability. "Zmena mandátu banky by bola nebezpečná," dodal Weidmann reagujúc na požiadavky víťaza prezidentských volieb Francoisa Hollandea. Ten zastáva názor, že ECB by sa mala viac angažovať v podpore rastu ekonomiky.
Zatiaľ však aj podľa Weidmanna je ešte skoro na exitovú stratégiu, teda na ukončenie neštandardných krokov banky určených na zmiernenie dôsledkov dlhovej krízy. "Je jednoznačné, že zatiaľ ešte nenastal čas na ukončenie týchto krokov, no v budúcnosti o tom budeme diskutovať," povedal Weidmann. Dodal, že program nákupu dlhopisov zo strany ECB je zatiaľ utlmený, no možno ho opätovne aktivovať, aj keď on sám nie je stúpencom programu. Podľa Weidmanna sa totiž tento program až príliš blíži k štátnemu financovaniu, čo je pre ECB neprípustné.

Súvisiace články

Aktuálne správy