Fitch pohrozila, že po odchode Grécka zhorší ratingy štátov eurozóny

Londýn 11. mája (TASR) – Medzinárodná agentúra Fitch dnes upozornila krajiny eurozóny, že ak Grécko v dôsledku dlhovej krízy vystúpi z menovej únie, môže to mať negatívny vplyv na ratingy zvyšných štátov bloku.
Fitch varuje, že pravdepodobne zhorší výhľad ratingov ostatných štátov, ktoré zaviedli euro, a tým krajinám, ktoré už majú negatívny výhľad, hrozí zníženie ratingu. Negatívny výhľad majú v súčasnosti Francúzsko, Taliansko, Španielsko, Cyprus, Írsko, Portugalsko, Slovinsko a Belgicko.
Podľa Fitch ak Grécko odíde z eurozóny, či už v dôsledku politickej krízy v krajine, alebo preto, že sa mu nepodarí stabilizovať ekonomiku, pravdepodobne zhorší ratingy ostatných štátov, keďže odchod Grécka bude mať na ne negatívny vplyv.
Fitch, ktorej rozhodnutia rovnako ako rozhodnutia zvyšný dvoch renomovaných agentúr Moody’s a Standard & Poor’s prispeli k zvýšeniu výnosov z dlhopisov viacerých štátov eurozóny, dodala, že stupeň zhoršenia ratingov bude závisieť od toho, ako menová únia zareaguje na vystúpenie Grécka.
"Pravdepodobnosť a rozsah (zníženia ratingov) bude závisieť prevažne od politickej reakcie Európskej únie a od toho, do akej miery sa jej podarí zabrániť šíreniu dlhovej krízy, a tiež od toho, či predloží dôveryhodný plán reforiem," uvádza sa vo vyhlásení Fitch.
Väčšina Grékov by síce chcela ostať v eurozóne, ale v nedávnych parlamentných voľbách si zvolili strany, ktoré odmietajú zavádzanie reforiem a úsporných opatrení. Tie sú ale podmienkou záchranného úveru od ostatných štátov menovej únie. Európski lídri už preto varovali gréckych politikov, že ak nebudú pokračovať v konsolidácii verejných financií, žiadne peniaze nedostanú a budú nútení vzdať sa eura a vrátiť sa k drachme.

Súvisiace články

Aktuálne správy