Krajiny strednej Európy stlačia v roku 2013 rozpočové deficity

Budapešť 11. mája (TASR) – Krajiny strednej Európy, ktoré nie sú členmi eurozóny, vrátane Maďarska, dostanú v roku 2013 rozpočtový deficit pod povolenú hranicu 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Konštatovala to dnes vo svojej prognóze Európska komisia (EK), ale neuviedla, či Maďarsku uvoľní na budúci rok príspevky z eurofondov, ktoré mu zmrazila pre nedodržiavanie rozpočtovej disciplíny.
Prognóza EK pre tento región kontrastuje s jej predpoveďou pre niektoré krajiny západnej Európy, ktorých schodky v rozpočte zostanú vysoko nad povoleným limitom.
Poľsko, najväčšia postkomunistická ekonomika v rámci Európskej únie (EÚ), podľa komisie ľahko splní stanovený cieľ a v roku 2013 zníži deficit verejných financií na 2,5 % HDP a Česko na 2,6 % HDP. Maďarsku komisia na budúci rok predpovedá schodok na úrovni 2,9 % HDP, čo je viac, ako odhaduje vláda v Budapešti, ktorá verí, že ho zredukuje na 2,2 % HDP.
Maďarsko síce vlani dosiahlo prebytok verejných financií, ale iba vďaka jednorazovým opatreniam, akými boli znárodnenie druhého dôchodkového piliera a zavedenie takzvaných krízových daní. Už tento rok preto EK očakáva, že Maďarsko vykáže rozpočtový deficit 2,5 %, ktorý sa v roku 2013 ešte prehĺbi. Riešením je zavedenie systémových krokov, ktoré by pomohli Budapešti udržať verejné financie na uzde.
Komisiu znepokojuje neortodoxná politika maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorá je v rozpore s pravidlami EÚ. Brusel preto varoval vládu v Budapešti, že ak do summitu 22. júna neprijme potrebné kroky na udržanie schodku verejných financií pod povolenou hranicou a neodstráni spornú legislatívu, nedostane na budúci rok príspevky z eurofondov.
Čo sa týka ekonomického rastu, HDP Poľska sa tento rok zvýši o 2,7 % a na budúci rok sa tempo jeho rastu spomalí na 2,6 %. Česku EK predpovedá v tomto roku stagnáciu a v roku 2013 expanziu o 1,5 %. Výkon maďarskej ekonomiky v tomto roku klesne o 0,3 % a na budúci rok ožije a dosiahne 1-% rast.

Súvisiace články

Aktuálne správy