Zotavenie je na dohľad, no hospodárska situácia zostáva krehká

Brusel 11. mája (TASR) – Hospodárstvo EÚ sa v súčasnosti nachádza v miernej recesii, ktorá je výsledkom poklesu produkcie z konca minulého roka. Uviedla to dnes Európska komisia (EK) v dokumente o ekonomických prognózach na rok 2012.
Aj keď neistota v súvislosti s hospodárskymi a finančnými vyhliadkami zostáva vysoká, rozhodné politické opatrenia a zásadné pokroky v inštitucionálnom rámci EÚ priniesli podľa EK začiatkom roka 2012 zmiernenie napätia na finančných trhoch a krehkú stabilizáciu dôvery na trhoch, pri ktorej sa v prognózovanom období očakáva ďalšie posilnenie.
Spolu s očakávanou akceleráciu globálneho rastu sa predpokladá, že zotavovanie sa začne pomaly prejavovať od druhej polovice tohto roka. Situáciu, ako bola opísaná v priebežnej prognóze z februára, vývoj vo všeobecnosti potvrdzuje na celý rok 2012, pričom reálny hrubý domáci produkt (HDP) by mal podľa predpokladov v EÚ stagnovať a v eurozóne by mal klesnúť o 0,3 %.
Rast v roku 2013 sa v EÚ očakáva na úrovni 1,3 % a v eurozóne 1,0 %. Predpokladá sa, že v prognózovanom období zotrvá nezamestnanosť v EÚ na vysokej úrovni 10 % a v eurozóne na 11 %.
Inflácia sa podľa prognóz EK zľahka zmierni v nadväznosti na to, ako sa začne vytrácať vplyv vyšších cien ropy a vyšších daní.
Fiškálna konsolidácia bude podľa prognózy pokračovať a deficity verejných financií sa v roku 2013 znížia v EÚ na 3,3 % a v eurozóne tesne pod 3 %.
Hospodárska situácia sa v jednotlivých členských štátoch značne líši, a to aj pre prebiehajúce úpravy výrazných rozdielov v zahranično-hospodárskych pozíciách a v štrukturálnych podmienkach, ktoré sa za ostatné roky dostali do popredia.
„Zotavenie je na dohľad, no hospodárska situácia zostáva krehká a v jednotlivých členských štátoch existujú stále veľké rozdiely. Sme svedkami prebiehajúcej úpravy fiškálnych a štrukturálnych nerovnováh, ktoré sa nahromadili pred začiatkom krízy a po jej prepuknutí, pričom situáciu zhoršuje stále zlá ekonomická nálada," povedal pri predstavovaní ekonomických prognóz komisár EÚ zodpovedný za hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn.
Komisár upozornil, že bez ďalších rozhodných opatrení by nízky rast v EÚ mohol pretrvávať. Zdravé verejné financie sú podľa neho podmienkou dlhodobého rastu.

Súvisiace články

Aktuálne správy