EÚ predpokladá výraznejšie hospodárske oživenie až v roku 2013

Brusel 11. mája (TASR) – Európska komisia (EK) v dnes zverejnenom dokumente o ekonomických prognózach na rok 2012 uvádza, že hospodárska aktivita Európskej únie sa v poslednom štvrťroku 2011 znížila a odhaduje sa, že aj v 1. štvrťroku 2012 bol vývoj podobný. Začiatok postupného zotavovania sa predpokladá až od 2. polroka 2012, pričom na budúci rok by sa ozdravovanie ekonomiky malo prejaviť výraznejším spôsobom. Napriek tomu sa však očakáva, že zostane veľmi mierne, pretože na domáci dopyt aj naďalej vplýva viacero faktorov.
Súkromná spotreba bude v mnohých členských štátoch EÚ tlmená vysokou nezamestnanosťou, pomalým rastom miezd a infláciou, ako aj vysokou zadlženosťou domácností. Miera súkromných investícií navyše stále klesá, no v prognózovanom období by mala začať profitovať z očakávaného návratu dôvery na trhu, nízkych úrokových mier a silného globálneho rastu produkcie.
Hlavnou hnacou silou rastu hrubého domáceho produktu (HDP) v roku 2012 je podľa očakávaní pozitívny príspevok čistého vývozu. Očakáva sa však, že v roku 2013 dôjde aj k postupnému posilňovaniu domáceho dopytu. Táto prognóza vychádza z predpokladu, že dôvera na trhoch sa časom posilní, keď sa problémy vyvolané krízou úspešne vyriešia, okrem iného aj dôslednou realizáciou dohodnutých určených politických opatrení.
Vo všeobecnosti bol potvrdený stav na rok 2012, ako bol opísaný v priebežnej prognóze z februára tohto roka. Ročný rast HDP sa v tomto roku očakáva na nulovej úrovni v EÚ (0,0 %) a na úrovni –0,3 % v eurozóne. V roku 2013 sa v EÚ predpokladá mierny rast na úrovni 1,3 % a v eurozóne na úrovni 1 %. Aj keď spomalenie rastu zasiahlo všetky členské štáty, rozdiely v raste majú podľa očakávaní pretrvať, čoho príčinou sú aj rôzniace sa potreby štrukturálnych úprav, náklady na financovanie a udržateľnosť verejných financií. Úprava vonkajšej nerovnováhy na úrovni členských štátov stále prebieha a očakáva sa, že bude ďalej pokračovať i v prognózovanom období.
Predpokladá sa, že ruka v ruke so spomalením hospodárskej činnosti klesne v roku 2012 aj zamestnanosť, a to o 0,2 % v EÚ a o 0,5 % v eurozóne. Očakávaný návrat rastu by mal v roku 2013 viesť k postupnému zlepšovaniu podmienok na trhoch práce, ktoré napokon prispejú k udržateľnejšiemu zotaveniu hospodárstva. Podľa predpokladov v horizonte prognózy zotrvá nezamestnanosť v EÚ na úrovni 10,3 % a v eurozóne na úrovni 11 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy