IAG, vlastník BA a Iberie, prehĺbil stratu za 1.štvrťrok na 249 mil.eur

Londýn 11. mája (TASR) – Vysoké náklady na palivá boli hlavnou príčinou prehĺbenia straty leteckej spoločnosti International Airlines Group (IAG), materskej firmy aerolínií British Airways a španielskej Iberie.
Spoločnosť IAG uviedla, že za 1. štvrťrok tohto roka zaznamenala prevádzkovú stratu 249 miliónov eur, zatiaľ čo v rovnakom období minulého roka dosiahla stratu 102 miliónov eur. Tržby vzrástli medziročne o 8 % na 3,9 miliardy eur.
Hlavným dôvodom boli náklady na palivá, ktoré sa zvýšili o 281 miliónov eur, no čiastočne sa pod stratu podpísali aj štrajky v Iberii. Tie spoločnosť stáli asi 25 miliónov eur.
Čo sa týka Iberie, spoločnosť dosiahla prevádzkovú stratu 170 miliónov eur, zatiaľ čo strata BA predstavovala v 1. kvartáli v prepočte približne 77 miliónov eur. Podľa vedenia IAG dopyt na britskom trhu je stále dostatočne vysoký, ale dlhová kríza v eurozóne nepriaznivo ovplyvnila jej španielsky biznis.
"Výsledky Iberie odrážajú ako problémy na španielskom trhu, tak štrajky pilotov," povedal výkonný riaditeľ IAG Willie Walsh. "Čo sa týka BA, dopyt po jej službách je na britskom trhu aj v oblasti transatlantických letov stále vysoký, jej výsledky ale ovplyvnili vysoké ceny pohonných látok," dodal Walsh.

Súvisiace články

Aktuálne správy