SLK odmieta Plán Medipartner, ktorý pripravuje Dôvera

Slovenská lekárska komora (SLK) odmieta Plán Medipartner, ktorý pripravuje zdravotná poisťovňa Dôvera. Projekt má fungovať na princípe integrovanej zdravotnej starostlivosti, ide o koncept spolupráce zdravotnej poisťovne s vybranou sieťou lekárov a zdravotníckych zariadení.

„Rada SLK považuje projekt za pokus o získanie finančných prostriedkov z povinného zdravotného poistenia na iný účel ako financovanie zdravotnej starostlivosti v situácii, kedy je ohrozený zisk zdravotných poisťovní. Systém sa javí ako snaha o odčerpanie finančných prostriedkov zo zdravotníctva cestou zisku zdravotníckych zariadení ovládaných nemenovanými finančnými spoločnosťami. Plán je netransparentný a obsahuje množstvo nejasností, a preto Rada SLK neodporúča lekárom a zdravotníckym zariadeniam zapojiť sa do projektu,“ informovala v piatok agentúru SITA Daniela Resutíková zo SLK.

Projekt Plán Medipartner fungoval približne 10 rokov v Čechách. Zastrešovala ho Česká průmyslová zdravotní pojišťovna v spolupráci s Fakultnou nemocnicou Ostrava, Hornickou poliklinikou a sieťou praktických a odborných lekárov. Klienti, ktorí do projektu vstúpili, mali napríklad zaistený objednávkový systém v sieti zdravotníckych zariadení Plánu s garanciou dodržania času objednaného termínu a program nadštandardných benefitov v hodnote dosahujúcej 3 percentá obratu zdravotného poistenia. „Zmyslom tejto spolupráce je sa čo najlepšie starať o zdravotné potreby klientov a zároveň pre nich organizovať zdravotné služby čo najúčelnejšie. Úspory plynúce z lepšej koordinácie v poskytovaní zdravotnej starostlivosti a obmedzení duplicitných výkonov sú zdrojom pre mnoho nadštandardných výhod, ktoré sú dostupné klientom zdarma nebo s výraznou zľavou,“ uvádza sa na internetovej stránke českého Plánu Medipartner.

ZP Dôvera postoj SLK nekomentuje. „Môžeme potvrdiť, že pripravujeme Plán Medipartner. V dohľadnej dobe budeme o ňom informovať médiá,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa poisťovne Monika Šimunová.

Súvisiace články

Aktuálne správy