EÚ a eurozóna zaostávajú v ekonomickom raste za svetovými súpermi

Brusel 11. mája (TASR) – Tohoročná jar je obdobie, v ktorom európska ekonomika bojuje s mnohými ťažkosťami, uvádza sa v dnes zverejnenom obsažnom materiáli Európskej komisie (EK) zameranom na prognózy hospodárskeho rastu v EÚ.
Hlavnými dôvodmi tohto nepriaznivého stavu sú vyššie ceny energií, všeobecné spomalenie globálnej ekonomiky a strata dôvery v európske trhy počas prebiehajúcej finančnej a dlhovej krízy.
Dokument EK uvádza, že aj napriek všetkým nepriaznivým okolnostiam sa podarilo pokles európskej ekonomiky zmierniť. Je to aj zásluhou politických rozhodnutí na najvyššej celoeurópskej úrovni, dodatočných štrukturálnych reformných opatrení a nekonvenčnej finančnej podpory.
EK však priznáva, že reálny rast HDP v Európskej únii bude v roku 2012 slabý, pričom sa očakáva zlepšenie situácie až v roku 2013.
Dokument EK upozorňuje, že na prelome rokov 2011/12 až 13 z 27 členských štátov únie už vošli, alebo sú na prechode do recesie. Tohto roku sa pritom očakáva celkový negatívny rast HDP pre osem členských štátov EÚ. Najhoršie je na tom Grécko, ktorému jarné ekonomické prognózy stanovili mínusový rast HDP -4,7 %. Na druhom najhoršom mieste je výhľadovo Portugalsko s negatívnym rastom HDP -3,3 %.
Ekonomické perspektívy EÚ a tiež eurozóny sú v porovnaní s ich hlavnými konkurentmi na globálnej úrovni veľmi nepriaznivé. EÚ s tohoročným nulovým rastom HDP a eurozóna dokonca s mínusovým (-0,3 %) môžu iba ťažko konkurovať Japonsku, kde je rast HDP odhadovaný vo výške 1,9 %, Spojeným štátom (2 %) a najmä Číne, ktorej HDP by toho roku mal dosiahnuť 8,4 %. Celosvetový rast reálneho HDP je odhadovaný vo výške 3,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy