Najvyššiu mzdu mali zamestnanci v informačných činnostiach

Priemerná mzda v informačných a komunikačných činnostiach vzrástla podľa Štatistického úradu SR v prvom štvrťroku v medziročnom porovnaní o 8,2 % a dosiahla 1 763 eur.

Najvyššiu priemernú nominálnu mesačnú mzdu v prvom štvrťroku tohto roka poberali zamestnanci v informačných a komunikačných činnostiach, a to vo výške 1 763 eur. Priemerná mzda v priemysle dosiahla v rovnakom období podľa údajov Štatistického úradu SR hodnotu 813 eur a vo vybraných trhových službách 797 eur. Vo veľkoobchode zarábali zamestnanci v priemere 749 eur, v predaji a oprave motorových vozidiel 735 eur, v doprave a skladovaní 720 eur a v stavebníctve 569 eur. Priemerná mzda v ubytovaní dosahovala 559 eur, v maloobchode 553 eur a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev 364 eur.

V medziročnom porovnaní sa v prvom štvrťroku tohto roka najviac mzda podľa štatistikov zvýšila v informačných a komunikačných činnostiach, o 8,2 %. V doprave a skladovaní stúpla mzda o 5,4 %, v priemysle o 4,9 %, v predaji a oprave motorových vozidiel a vo veľkoobchode zhodne o 2,7 %. O niečo pomalšie, konkrétne o 2,6 %, rástla mzda v maloobchode, pričom v stavebníctve stúpla o 2,5 %, v ubytovaní o 2,2 % a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 1,7 %. Vo vybraných trhových službách sa priemerná mzda zvýšila o 1,4 %.

Reálna mesačná mzda v priemere za prvý štvrťrok vzrástla medziročne v informačných a komunikačných činnostiach o 4,2 %, v doprave a skladovaní o 1,5 % a v priemysle o 1,1 %. Klesla vo vybraných trhových službách o 2,3 %, v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 2 %, v ubytovaní o 1,5 %, v stavebníctve o 1,3 % a v maloobchode o 1,2 %.

Priemerná nominálna mesačná mzda sa v samotnom marci v medziročnom porovnaní zvýšila vo veľkoobchode, v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev zhodne o 5 % a v predaji a oprave motorových vozidiel o 4,3 %. V informačných a komunikačných činnostiach priemerná mzda stúpla o 3,7 % a v priemysle o 3,5 %.

Priemerná reálna mesačná mzda v marci medziročne vzrástla vo veľkoobchode, v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev zhodne o 1,2 % a v predaji a oprave motorových vozidiel o 0,5 %. Znížila sa vo vybraných trhových službách o 3,4 %, v maloobchode o 2,2 % a v stavebníctve a v ubytovaní zhodne o 1,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy