Zásah do daňového systému neprinesie zvýšenie zamestnanosti

Bratislava 10. mája (TASR) – Súčasný stav vo verejných financiách, zámery vlády smerujúce k ich konsolidácii, ako aj pripravované opatrenia v daňovej oblasti boli predmetom diskusie členov Generálnej rady Združenia podnikateľov Slovenska (ZPS) na dnešnom stretnutí s ministrom financií SR Petrom Kažimírom v Bratislave.
Podnikatelia ministra upozornili, že prípadné zrušenie rovnej dane, zvyšovanie daní či zavádzanie selektívnych daní zníži schopnosť podnikov zamestnávať a vytvárať nové pracovné príležitosti. To, ako zdôraznil aj prezident ZPS Ján Oravec, je aj v protiklade s Programovým vyhlásením vlády (PVV) SR, ktoré si za jednu zo svojich priorít stanovilo vytváranie pracovných miest, a tým znižovanie nezamestnanosti.
Podnikatelia ministrovi predložili návrhy na zníženie finančného zaťaženia podnikania napríklad obmedzením povinnosti mať auditovanú účtovnú závierku či zrušením povinnosti nezmyselného energetického auditu.
Kažimír zdôraznil, že zásah do daní bude vzhľadom na vývoj nevyhnutný, avšak zatiaľ nie je nič rozhodnuté. V súčasnosti sa robia analýzy, kde získať prostriedky do štátneho rozpočtu tak, aby sa splnili záväzky v oblasti deficitu, ktoré Slovensko má.

Súvisiace články

Aktuálne správy