Vláda nateraz pozastavila projekt internetizácie obcí

Zavádzanie vysokorýchlostného internetu do bielych miest zostáva podľa štátneho tajomníka rezortu financií Petra Pellegriniho prioritou vlády Roberta Fica a chce sa k nemu vrátiť v novom programovacom období v rokoch 2014 až 2020.

Projekt zavádzania vysokorýchlostného internetu do odľahlých obcí vláda nakoniec nebude realizovať v programovacom období končiacom v roku 2013. Vo štvrtok to na konferencii ITAPA potvrdil štátny tajomník rezortu financií Peter Pellegrini. „Je veľká pravdepodobnosť, že Operačný program Informatizácia spoločnosti (OPIS) príde o svoju tretiu prioritnú os, to znamená broadband, ktorý príde o väčšinu svojich prostriedkov,“ povedal Pellegrini. Vládny kabinet totiž navrhol presunúť 120 mil. eur z OPIS-u a nasmerovať ich na podporu riešenia nezamestnanosti mladých ľudí. Z projektu na internetizáciu bielych miest chce vláda presunúť až 100 mil. eur. Slovensko má pritom na tento cieľ k dispozícii prostriedky len vo výške 113 mil. eur.

Zvyšné prostriedky, ktoré po realokácii zostanú, pôjdu podľa Pellegriniho na projektové riešenia. Zavádzanie vysokorýchlostného internetu do bielych miest zostáva podľa jeho slov prioritou vlády Roberta Fica a chce sa k nemu vrátiť v novom programovacom období v rokoch 2014 až 2020. Európska komisia totiž považuje rozširovanie pokrytia širokopásmovým internetom za svoju veľkú prioritu, no podľa Pellegriniho si uvedomila, že Slovensko nie je schopné prostriedky z OPIS-u vyčerpať. „Bude sa pokračovať na technických prípravách a ďalších projektových dokumentáciách, ktoré sú k tomu potrebné, samotná realizácia bude prioritou nového programovacieho obdobia,“ konštatoval štátny tajomník.

Jeho slová potvrdil aj Ivan Ištvánffy, nový riaditeľ Národnej agentúry pre sieťové a informačné služby (NASES), ktorá je za projekt zodpovedná. „Nemáme obavu, že by na broadband neboli vyčlenené prostriedky minimálne v tom rozsahu, v ktorom ich teraz realokujeme, nakoľko táto realokácia nevznikla vyslovene na národnej úrovni, ale je to konsenzus Európskej komisie a nás,“ uviedol.

Alternatívnym riešením pokrývania bielych miest môže byť podľa názoru Pellegriniho aj pripravovaný tender na mobilné frekvencie uvoľnené analógovým vysielaním, ktoré môžu slúžiť na poskytovanie služieb vysokorýchlostného mobilného internetu. „Telekomunikační operátori budú mať ďalšiu technológiu, kedy budú môcť niektoré z tých bielych miest pokryť,“ doplnil Pellegrini. Dotovanie internetu domácnostiam štátom však vylúčil.

Súvisiace články

Aktuálne správy