Španielska vláda znárodnila problematickú banku Bankia

Madrid 10. mája (TASR) – Španielska vláda znárodnila jednu z najväčších bánk v krajine, problematickú Bankiu, ale nepodarilo sa jej zmierniť obavy investorov z prehĺbenia dlhovej krízy v eurozóne.
Agentúra Standard & Poor’s ponechala Bankii negatívny výhľad a tvrdí, že rozhodnutie o znárodnení iba odhalilo rastúcu neistotu z budúcnosti štvrtej najväčšej banky v krajine.
Premiér Mariano Rajoy zase odkázal Španielom, že domáci bankový sektor je bezpečný a kabinet 11. mája predstaví ďalšie opatrenia na jeho posilnenie, keďže sa ukázalo, že februárové reformy neboli dostatočné.
Štát previedol na akcie finančnú pomoc v hodnote 4,5 miliardy eur, ktorú Bankii poskytol v rokoch 2010 a 2011. Vláda tak získala 45-% podiel v banke a stala sa jej najväčším akcionárom. Analytici očakávajú, že do nej napumpuje ďalších 10 miliárd eur.
V piatok (11. 5.) kabinet predstaví rozsiahlu reformu bankového sektora, v rámci ktorej vyzve banky, aby zvýšili svoje finančné rezervy na pokrytie nesplácaných úverov.
Práve obavy z krachu španielskych bánk, ktoré sú zaťažené nesplácanými úvermi z čias realitnej bubliny, sú jedným z hlavných dôvodov rastu výnosov zo španielskych dlhopisov. Investori majú strach, že Madrid je ďalším kandidátom na záchranný úver.
Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy