Nasdaq s býčim výbojom

Technologický index Nasdaq 100, ktorý sleduje najväčšie technologické spoločnosti v USA stratil od začiatku mája cez 5 percent, čo je najviac z hlavných akciových indexov v USA.Dnes tak pravdepodobne budeme vidieť zatváranie krátkych pozícií a rast akcií.

Technologický index Nasdaq 100, ktorý sleduje najväčšie technologické spoločnosti v USA stratil od začiatku mája cez 5 percent, čo je najviac z hlavných akciových indexov v USA.

Dnes tak pravdepodobne budeme vidieť zatváranie krátkych pozícií a rast akcií. Situácia v EU sa mierne upokojila, resp. neprišli žiadne nové negatívne správy.

Dnešné makrodáta z USA vyšli mierne lepšie, kedy nové žiadosti o podporu v nezamestnanosti skončili na úroévni 367 000 oproti očakávaniam 371 000. Sklamala ale obchodná bilancia, ktorá vykázala deficit -51.8 mld. USD verzus konsenzus -49.8 mld. USD. Tento ukazovateľ tak naznačuje, že export z USA tak slabne a Amerika by potrebovala slabší dolár. Na druhej strane to však môže poukazovať na posilnenie domácej spotreby, kedy sa darí predávať výrobky aj v domácej ekonomike.

Akciové futures tak počas Európy rástli a zelené čísla si udržali aj počas otvorenia akciových trhov v USA.

Technický setup tak hovorí mierne v prospech býkov. Hranica 2580 bola tri krát testovaná počas tohto týždňa, ani raz sa ju však nepodarilo zdolať. Index tak testuje klesajúcu trendovú líniu na cene v okolí 2615, čo je na grafe vyznačené čiernou líniou. V prípade jej prerazenia je možný rast k 2650 (zelená línia) s potenciálnym predĺžením na dôležitý level 2700.

Dnes je tak možné upokojenie na trhoch a rast rizikových aktív.

Naopak, alternatívnym scenárom bude prelomenie 2580, pod ktorým sú umiestnené stop lossy dlhých pozícií. To by znamenalo prepad k 2550 až 2520 (červené línie).

Súvisiace články

Aktuálne správy