Vývoj priemyslu na začiatku roka výrazne prekonal jesenné prognózy

Bratislava 10. mája (TASR) – Na pozadí celoeurópskeho vývoja skončil slovenský priemysel podľa slov makroekonóma VÚB, a. s., Andreja Aradyho v 1. štvrťroku 2012 najmä vďaka výrobe automobilov veľmi slušne.
"Vývoj priemyslu na začiatku tohto roka výrazne prekonal očakávania z jesenných prognóz, čo sa zrejme prejaví aj na rýchlejšom než pôvodne očakávanom celkovom raste ekonomiky v 1. štvrťroku. Mesačné dáta však napovedajú, že celkový rast slovenského hrubého domáceho produktu (HDP) bude naopak tlmiť stavebná produkcia, ktorá v marci 2012 skĺzla už do dvojciferného medziročného prepadu," komentoval ďalej Arady dnes zverejnené štatistické údaje o priemyselnej a stavebnej produkcie.
Rast priemyslu SR potvrdzuje aj analytik UniCredit Bank Slovakia, a. s., Ľubomír Koršňák. "Vďaka pokračujúcemu dopytu z krajín mimo EÚ, najmä Číny, a súčasnej výrobe nových modelových radov automobilov si slovenské závody automobiliek dokázali udržať pevnú pozíciu na trhu aj napriek pretrvávajúcej neistote v krajinách EÚ," poznamenal.
"Úvod roka 2012 naznačil, že ťahúňom priemyslu by mal byť opäť najmä automobilový priemysel aj vďaka zvýšeniu produkčných kapacít slovenských závodov," spresnil Koršňák.
"Výhľad na ďalšie mesiace ešte viac zlepšuje plný nábeh tretej zmeny žilinského závodu KIA. Na druhej strane netreba zabúdať na stále sa zhoršujúci sentiment nákupných manažérov eurozóny. No naša pozícia jednotky v regióne zostane s najväčšou pravdepodobnosťou neohrozená," uviedol ekonomický analytik Tatra banky Boris Fojtík.
Štatistický úrad (ŠÚ) SR dnes informoval, že Index priemyselnej produkcie (IPP) sa v marci 2012 v porovnaní s marcom 2011 zvýšil o 12,1 %. Na zvýšení celkovej produkcie priemyslu sa najviac podieľal rast vo výrobe dopravných prostriedkov o 42 %, výrobe strojov a zariadení inde neklasifikovaných o 16 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 8,1 %, výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 8,7 % a vo výrobe elektrických zariadení o 9,4 %.
V priemere za 1. štvrťrok vzrástol IPP medziročne o 7,7 %, z toho v priemyselnej výrobe o 9,7 %, v ťažbe a dobývaní o 0,7 %. Produkcia v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu bola nižšia o 2,8 %.
Stavebná produkcia v marci 2012 medziročne klesla o 11 % na 328,8 milióna eur. Po zohľadnení sezónnych vplyvov bola o 0,9 % vyššia ako vo februári tohto roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy