Britská centrálna banka nebude tlačiť ďalšie peniaze

Londýn 10. mája (TASR) – Britská centrálna banka (BoE) nezmenila úrokové sadzby. Menový výbor banky sa tiež rozhodol, že nepodporí ekonomiku ďalším kvantitatívnym uvoľňovaním. Pretrvávajúco vysoká inflácia totiž spôsobuje strážcom britskej meny väčšie vrásky než riziko dlhej recesie a negatívne vplyvy z dlhovej krízy v eurozóne.
Kľúčový úrok v Británii teda zostáva na rekordnom minime 0,5 %. BoE sa tiež rozhodla, že nerozšíri program výkupu dlhopisov, keďže jej menová politika dostatočne podporuje ekonomiku. Banka doteraz minula na nákup vládneho dlhu 325 miliárd GBP (403,75 miliardy eur) novovytvorených peňazí, z toho 50 miliárd GBP v posledných troch mesiacoch. Trhy obe rozhodnutie vo všeobecnosti očakávali.
Centrálni bankári pri svojom hlasovaní vychádzali z aktualizovanej rastovej a inflačnej prognózy, ktorú guvernér BoE Mervyn King predloží na budúci týždeň.
Strážcovia meny sa obávajú, že tempo rastu spotrebiteľských cien neklesne pod 2-% inflačný cieľ banky tak rýchlo, ako sa očakávalo. Inflácia v marci po šiestich mesiacoch vzrástla na 3,5 %, čo je najviac spomedzi krajín skupiny G7 najvyspelejších ekonomík sveta.
Britská ekonomika klesla v 1. kvartáli o 0,2 %, čo znamená, že oficiálne upadla opäť do recesie.

Súvisiace články

Aktuálne správy