Zamestnávatelia ponúkajú na burze práce v Nitre vyše 10.000 miest

Nitra 10. mája (TASR) – Takmer 10.000 voľných pracovných miest ponúkajú zamestnávatelia zo Slovenska a zo zahraničia na druhom ročníku veľtrhu práce Job Expo 2012, ktorý sa dnes začal v Nitre. Zamestnávatelia zo Slovenska ponúkajú 7500 pracovných miest, ďalšie voľné miesta prezentujú zamestnávatelia z desiatich európskych krajín. Okrem týchto priamych pracovných miest majú záujemcovia o prácu k dispozícii zoznam zhruba 6000 voľných pracovných miest, ktoré v súčasnosti evidujú úrady práce v jednotlivých regiónoch Slovenska. Podľa Kataríny Slamenej z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny sú všetky pracovné miesta v zahraničí overené cez európske služby zamestanoasti EURES. "Garantujeme, že sú to všetko seriózne pracovné ponuky," konštatovala. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter bude považovať za úspech, ak sa podarí prostredníctvom podujatia zamestnať aspoň 5000 ľudí.
Súčasná miera nezamestnanosti na Slovensku dosahuje 13,69 percenta. Veľký podiel na vysokej miere nezamestanosti majú podľa ministra ľudia dlhodobo nezamestnaní, ktorí nemajú vzdelanie ani pracovné návyky. "Dá sa povedať, že svoj život si prispôsobili podmienkam a tento stav im vyhovuje. Je to zložitá kategória nezamestnaných. Potrebujeme vytvoriť pre nich nové projekty, ktorými by sme ich dokázali zapojiť do pracovného procesu a pomohli vytvoriť určité pracovné návyky," uviedol Richter. Problematickou skupinou z hľadiska zamestnanosti je podľa ministra aj kategória mladých ľudí do 29 rokov. "Slovensko je súčasťou ôsmich krajín v Európe, ktoré evidujú najvyššie percento nezamestnaných mladých ľudí do 29 rokov." Jednou z príčin tohto stavu je podľa ministra problém v štruktúre školstva.
Problematiku uplatnenia absolventov v praxi bude nevyhnutné riešiť v súčinnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Ministerstva školstva SR so samosprávnymi krajmi, povedal Richter. "Príprave a realizácii konkrétnych projektov musí predchádzať veľmi podrobná analýza a následná spolupráca všetkých troch zložiek." Analýzu bude potrebné vykonať po jednotlivých krajoch s ohľadom na krajské špecifiká, podmienky a štruktúru priemyslu. "Všeobecne môžem povedať, že najviac na trhu práce chýbajú tzv. čierne profesie, čo súvisí so štruktúrou priemyslu na Slovensku, najmä strojárenského.Úplne zovšeobecňovať sa to ale nedá, každý kraj si musí prispôsobiť štruktúru školstva individuálnym potrebám a podľa nich aj pripraviť štruktúru škôl, ktorých je zriaďovateľom."

Upozornenie: TASR vydáva k správe zvukový záznam, fotoreportáž a videoreportáž.

Súvisiace články

Aktuálne správy