Euro pod politickým tlakom – Technická analýza 10.05.2012

Kráľovský menový pár sa v posledných dňoch nesie v znamení oslabovania eura, ktoré sa po výsledkoch víkendových volieb vo Francúzsku a Grécku dostalo pod výrazný tlak. Situácia v Európe je natoľko vážna, že prezident Európskej únie Van Rompuy zvolal na 23. mája mimoriadny summit vedúcich predstaviteľov európskych štátov, na prerokovanie otázok podpory ekonomického rastu v Európe.

Euru včera nepomohol ani vývoj na európskom dlhopisovom trhu. Výnos 10-ročného španielskeho dlhopisu vzrástol na 6 %, čo je prvý krát od polovice apríla, pre problémy španielskeho bankového sektora. Výnos z talianskych 10-ročných dlhopisov vzrástol na úroveň 5.57 %. Rozšírili sa spredy nemeckých vládnych dlhopisov a ostatných krajín periférie po tom ako výnos nemeckého 10-ročného dlhopisu klesol prvý krát v histórií pod úroveň 1.5 %. Po takomto vývoji dosiahlo v stredu euro voči doláru svoje denné minimá na úrovni 1.2915 bodov.

V Grécku zlyhala v zostavení vlády, podľa očakávania, aj v poradí druhá najsilnejšia politická strana, ultraľavicová SYRIZA. Na rade je tak tretia strana PASOK. Očakáva sa však, že ani im sa to nepodarí a príde k zostaveniu úradníckeho kabinetu a predčasným voľbám v Júny, čo spoločnej európskej mene veľa sily na zmenu trendu nedáva.

Z technického hľadiska sme boli na začiatku mája svedkami toho ako 200 dňový kĺzavý priemer zospodu preťal 100 aj 50 dňový a odvtedy je pár EUR/USD v klesajúcom trende. Včera sme prerazili úroveň pivotu 1.298, označenú modrou farbou. Dnes vidíme odraz od hornej hranice Bollingerovho pásma a preto očakávaným scenárom je korekcia smerom nadol až niekde k hranici podpory na úrovni 1.291, označenej červenou farbou. Pod vplyvom vyššie uvedenej situácie v Európe však môžeme ísť ešte nižšie na nové minimá.

Technická analýza:

Úrovne odporu: 1.304 a 1.3

Úrovne podpory: 1.291 a 1.2875

Stredná hodnota obratu (pivot): 1.298

Týždenný graf vývoja menového páru EUR/USD:

Súvisiace články

Aktuálne správy