ČR čaká pre slnečné elektrárne medzinárodná arbitráž

Jedenásť zahraničných členov medzinárodného združenia solárnych investorov IPVIC sa rozhodlo vymáhať od nášho západného suseda náhradu finančných škôd, ktoré im vraj vznikli retroaktívnou legislatívou. Investorom sa totiž nepozdáva dodatočné zavedenie 26-percentného odvodu z výnosov slnečných elektrární.

Českú republiku čaká kvôli slnečným elektrárňam medzinárodná arbitráž. Jedenásť zahraničných členov medzinárodného združenia solárnych investorov International PhotoVoltaic Investors Club (IPVIC) sa rozhodlo vymáhať od nášho západného suseda náhradu finančných škôd, ktoré im vraj vznikli retroaktívnou legislatívou. Investorom sa totiž nepozdáva dodatočné zavedenie 26-percentného odvodu z výnosov slnečných elektrární. „Obdobie pre vyjednávanie už u všetkých poškodených uplynulo. Český štát v rozpore s medzinárodnými trendmi sa podľa všetkého naďalej snaží obmedziť prevádzku ako aj rozvoj solárnych elektrární,“ uviedol generálny sekretár združenia IPVIC Frank Schulte.

Zahraniční investori plánujú formálne podať žalobu v horizonte šiestich až ôsmich týždňov. Združenie zatiaľ nekonkretizovalo spôsobenú výšku škôd. „Presné vyčíslenie škôd pre potreby arbitráže pripravujú špecialisti na oceňovanie výnosnosti investícií,“ dodal Schulte. Inštalovaný výkon slnečných elektrární jedenástich zahraničných investorov, ktorí spor s Českou republikou povedú, predstavuje 80 megawattov.

International PhotoVoltaic Investors Club je združením zahraničných ako aj českých investorov v oblasti solárnej energetiky. Medzi členov združenia patria napríklad česká firma Ren Power, nemecký súkromný investor Milos Schubert, nemecké firmy Voltaic Network GmbH a Antaris Solar, luxemburský Radiance Energy Holding a firma I.C.W. Europe Investments Ltd. z Veľkej Británie. Inštalovaný výkon slnečných elektrární patriacich do združenia predstavuje celkovo 115 megawattov.

Súvisiace články

Aktuálne správy