Commerzbank prekročila nový limit EÚ pre kapitálové rezervy

Frankfurt nad Mohanom 9. mája (TASR) – Nemecká Commerzbank dnes oznámila, že bez problémov prekročila nový limit Európskej únie (EÚ) pre výšku kapitálových rezerv, ktorý má finančným ústavom poskytnúť ochranu pred prípadnými krízami. V dôsledku toho, ako aj pre slabšie výsledky investičnej divízie však jej zisk v 1. štvrťroku 2012 prudko klesol, medziročne o 63 %.
Čistý zisk druhej najväčšej nemeckej banky, v ktorej má štát 25-% podiel, sa za tri mesiace do konca marca tohto roka znížil na 369 miliónov eur zo 416 miliónov eur v 1. kvartáli 2011.
Banka ale prekročila limit pre kapitálové rezervy o 1,1 miliardy eur a zvýšila ich na 6,4 miliardy eur, zatiaľ čo podľa pravidiel EÚ by mala mať tieto rezervy na úrovni 5,3 miliardy eur. Commerzbank, ktorej štát počas nedávnej finančnej a hospodárskej krízy poskytol finančnú injekciu v hodnote 18 miliárd eur, zároveň znížila objem riskantných aktív vo svojom portfóliu medziročne o 10 % na 223 miliónov eur. Commerzbank plánuje do roku 2012 splatiť zvyšok zo záchranného úveru.
Prevádzkový zisk investičnej divízie v 1. štvrťroku klesol medziročne o 22 % a čistý zisk z úrokov sa znížil o 17 %. Presnejšie čísla agentúra Reuters nezverejnila.
Commerzbank však prehrala spor o odmeny so 104 zamestnancami Dresdner Kleinwort, ktorú prevzala v januári 2009. Vtedajší generálny riaditeľ Dresdner Stefan Jentzsch im ich totiž sľúbil, ale Commerzbank pre finančnú krízu vyplácanie odmien zastavila. Súd v Londýne však dnes rozhodol, že bonusy v celkovej výške 400 miliónov eur im nakoniec musí vyplatiť.

Súvisiace články

Aktuálne správy